Rusisté světa se scházejí v Paříži - 50. výročí ´MAPRJAL´. Dopis prezidenta Zemana



maprjal2017-logo.jpgRozšířené zasedání prezidia "Mezinárodní asociace učitelů ruského jazyka a literatury" - MAPRJAL se schází v Paříži 15. září 2017. Reprezentativní událost, věnovaná 50. výročí založení asociace, hostí Velvyslanectví Ruska ve Francii a Ruské duchovní a kulturní centrum.

Ustavující konferenci MAPRJAL zorganizoval 07.09.1967 Pařížský "Institut slavistiky při Sorbonně". Ruští filologové a vědci z 25 zemí tehdy oznámili založení Mezinárodní asociace učitelů ruského jazyka a literatury - MAPRJAL. Je historickým faktem, že u vzniku světové asociace stáli bezprostředně i čestí vědečtí a kulturní činitelé.

O půl století později, v roce 2017, se vědci-lingvisté, literární specialisté a učitelé ruštiny, schází v Paříži k diskuzím o důležitých otázkách problematiky výuky, studia a využívání ruského jazyka v různých částech světa. Cílem je hledat kolegiální řešení problémů, s nimiž se moderní ruská filologie tváří tvář setkává při svých každodenních činnostech.

Českou republiku na zasedání MAPRJAL reprezentuje předseda České asociace rusistů a předseda Česko-ruské společnosti Jiří Klapka.

Jak před odjezdem J. Klapka uvedl pro iRUCZ, do Paříže veze pozdravný dopis prezidenta České republiky Miloše Zemana - česky a rusky. (ZDROJ)


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů