90 LET KLAPKY – POZVÁNKA NA VÝSTAVU



Celý název výstavy je Barrandov Studio – 90 let od první klapky a koná se do 3. září 2023 v Galerii umění v Karlových Varech.
plakat_W.jpg
Vernisáž výstavy se uskutečnila v sobotu 1. července 2023 v rámci 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu za účasti ministra kultury Martina Baxy a uvedli ji Jan Samec, ředitel galerie a Petr Tichý, generální ředitel Barrandov Studia.
V letošním roce uplynulo devadesát let od chvíle, kdy v nově postaveném filmovém studiu na Barrandově padla první klapka, která zahájila natáčení filmů v barrandovských ateliérech. Výstava připravená v rámci tohoto jubilea seznamuje s příběhem prvních a posledních deseti let Barrandov Studia, jednoho z největších a nejstarších filmových studií v Evropě.
Kostýmy Oldřicha Nového a Nataši Gollové z filmu Kristián, obraz – portrét admirála z Rispaldiců z filmu Ducháček to zařídí, fotografie, kostýmy, nábytek a rekvizity ze známých českých i zahraničních filmů. Součástí je také projekce dokumentárního filmu, který Barrandov Studio natočilo společně s Českou televizí k výročí první klapky. Historické záběry z budování studia, z filmů i vzpomínky a vyznání Ivy Janžurové, Hynka Bočana, Jana Kačera, Karla Smyczka, nebo např. Václava Marhoula. Ten byl ředitelem Barrandova v letech 1990 – 1997 a ve svém vstupu vypráví o nerozumné privatizaci státního podniku Československý film. Velmi dobrý dokumentární film údajně odvysílá ČT ART v září tohoto roku.
klapka_W.jpg
KLAPKA POD KLAPKOU
Barrandov Studio, je jedno z největších a nejstarších filmových studií v Evropě. Bylo zde natočeno mnoho zahraničních filmů mezi nimi samozřejmě i řada ruských. Ty zde připomenuty nejsou. Tak si alespoň připomeňme slavnost Maslenica, natočenou v roce 1998 na Barrandově, která byla součástí filmu Lazebník sibiřský.
Jiří Klapka