KONCERTY ANNY NETREBKO V EVROPĚ



Dlouho očekávaný koncert světově proslulé operní pěvkyně Anny Netrebko v Praze byl odvolán. Měl se uskutečnit 16. října 2023 v Obecním domě, ale vzhledem k negativnímu postoji pražské politické reprezentace a okolnostem, které proměnily čistě umělecký projekt do podoby politických a společenských polemik byl zrušen.
netrebko_wiki_W.jpg
Anna Netrebko
Wikipedie
Nadměrně horlivý náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil byl proti koncertu. Svůj názor si nechal potvrdit na ukrajinském velvyslanectví. Inspiroval tím novináře ke komentářům o návratu do dob minulých.
Operní hvězda, paní Anna Netrebko, organizátorům velkoryse sdělila, že nebude po Obecním domě požadovat kompenzace, protože chápe, že neměli jinou možnost. Zároveň však byla zklamaná z toho, že „nesouhlasící menšina připravila 1300 majitelů vstupenek o možnost uplatnit svou demokratickou volbu“. Poděkovala svým českým příznivcům za podporu a pozvala je do Vídně, kde „tento druh cenzury neexistuje“.
A po Vídni na vystoupení ve Veroně, Berlíně, v Paříži, Neapoli a v prosinci v milánské La Scale.
netrebko_kytka_W.jpg

Naši zahraniční přátelé z Itálie, Rakouska, Německa a Maďarska se nad zrušením pražského koncertu velmi podivili a poslali nám odkaz na koncertní kalendář paní Anny Netrebko na první pololetí roku 2024 -  Paříž, Budapešť, Salzburg, Neapol, Milán a další.
V této přehlídce evropských kulturních center bohužel Praha chybí.
Jiří Klapka
člen Prezidia MAPRJAL
(Mezinárodní asociace učitelů RJ a literatury)
P.S. Včera, 7. prosince 2023, zahájila Anna Netrebko sezonu La Scaly.