SEMAFOR A RUSKO



K článku o Jiřím Šlitrovi nám autor jeho monografie pan Lukáš Berný napsal:
V Rusku vyšla celá řádka semaforských desek, některé dokonce jen a pouze tam, třeba Malé kotě v podání Karla Gotta vyšlo původně jenom v SSSR jako příloha časopisu Krugozor. V roce 1970 tam jel Semafor na zájezd a nahráli tam celé LP, které dosud nikde jinde nevyšlo, ani na žádném CD. Už jsem i přemýšlel, jestli ho nedat na nějaký supraphonský komplet...
Soubor Divadla Semafor odjel tehdy bez Jiřího Suchého, kterého do Moskvy nepustili.
krugozor_gott.jpg
Taky mě pobavilo, že tam kdysi na jedné desce vyšla písnička Léta dozrávání. Ta klasická verze, ale na etiketu se to samozřejmě napsalo azbukou. Dotyčný redaktor se asi podíval do slovníku na to slovo "léta" a usoudil, že je to to samé jako "léto". Takže písničku na etiketě přejmenovali na "V létě".
A v českém překladu článku Йиржи Сухи и «Семафор» (Jiří Suchý a Semafor) se zase říká, že pan Suchý zazpívá píseň o petrželce (петру́шка). A je to ona je to píseň O Petruškovi.
Slyšte píseň z kolovrátku
Slyšte píseň z hospody
Jak Petruška na zahrádku
Šel natrhat jahody
U zahrádky na kopečku
Zřel Petruška starej dub
A pod dubem vlčí smečku
Jak si pracně brousí chrup
Leč Petruška nemá pušku
Má však pro to důvody
K čemu pušku pro Petrušku
Když jde trhat jahody?
Jenže vlkům není známo
Že Petruška nemá strach
Že si zuby povylámou
Na těch jeho jahodách
* * *
Jiří Suchý byl poprvé v Moskvě v roce 1954. Se skupinou českých výtvarníků navštívil také Kyjev, Leningrad a Minsk. Jeho bratr Ondřej Suchý vzpomíná:
Možná, právě to, že po návratu přišel do naší školy vyprávět své zážitky z téhle cesty, způsobila můj prvotní zájem o ruské dětské knížky, filmy, desky a časopisy.
Říká se, že život někdy tropí hlouposti a tak se stalo, že v době, kdy můj bratr stál o to jet se svým divadlem do Moskvy, nebylo tehdy v zájmu našeho státu, aby zrovna on tam reprezentoval naší kulturu.
A další paradox: Zatímco on tam nesměl jet, firma Melodija vesele vydávala na deskách jeho písničky v podání našich zpěváků. Můj bratr se dostal do Ruska až teprve v roce 1989. Ve Stanislavského divadle uvedl se souborem Semaforu tři představení své hry Vetešník a dodnes vzpomíná na ovace, jaké jim při posledním představení připravilo moskevské publikum…
pohlednice.jpg
Jiří Suchý ze své cesty po SSSR posílal svému bratru Ondřejovi pohlednice
zdroj: Pozitivní noviny - Elena Jaroševská - Ondřej Suchý: Moje Rusko (2)
Jiří Klapka