Hudební festival Eduarda Nápravníka - 26. srpna 2017



Datum konání:
26.8.2017

Již 9. ročník Mezinárodní hudebního festivalu Eduarda Nápravníka bude zahájen 26. srpna 2017 v 18.00 hodin v rodišti slavného dirigenta a skladatele v Býšti u Pardubic. Koncert se koná od 18 hodin v kostele sv. Jiří a vystoupí na něm zakladatel festivalu klavírní virtuos Vjačeslav Grochovskij j.r., Duo Kalinka z USA - Sergej Vaščenko (balalajka) a Vladimír Kaljazin (akordeon), Felix Slováček starší a Felix Slováček j.r. (klarinet s saxofon). Koncertním programem provází Jiří Klapka.

Festival se za osm let svého trvání stal tradiční kulturní událostí v České republice. Od roku 2008, kdy proběhl v Praze první ročník festivalu, na něm vystoupila celá řada významných světových umělců a orchestrů např. slavné Moskevské trio, smyčcový kvartet P. I. Čajkovského, otec a syn Slováčkovi, Karlovarský symfonický orchestr, violoncellista Michail Utkin a Petr Nouzovský, Eduard Nápravník Trio, Baroque Jazz Special pod vedením Jiřího Hlaváče, Conca Collegium, Kocianovo kvarteto, Nosticův kvartet, Komorní orchestr Bohuslava Martinů, Josef Vejvoda, Petr Kořínek, Pražské saxofonové kvarteto, violistk Jitka Hosprová nebo Miloslav Ištvan Kvartet, houslista Gary Levinson z USA a klavíristka Daredjan Kakouberi, německý vokalista Reiner Weiss, Jurij Krumlov, Marina Vyskvorkina a mnoho dalších.

Nedílnou součástí festivalu jsou master classy za účasti vítězů Čajkovského soutěže v Moskvě. V uplynulém ročníku 2016/2017, kdy jsme si připomínali 100. výročí úmrtí Eduarda Nápravníka, se díky grantu Ministerstva kultury ČR podařilo uskutečnit - kromě koncertů, také dvacet pět vzdělávacích a kulturních programů, což rovněž přispělo ke zvýšení zájmu veřejnosti o Nápravníkovu tvorbu a život. Svědčí o tom i mediální ohlas v Literárních novinách, v České televizi, v Českém rozhlas 3 – Vltava, v Radiu Classic Praha, na stránkách Ruského střediska vědy a kultury v Praze i na spřízněných českých stránkách iRUCZ.RU.

Nápravník.jpg

Cílem festivalu Eduarda Nápravníka je propagace a šíření tvůrčího odkazu tohoto význačného českého skladatele a dirigenta, snaha o kulturního spojení mezi Nápravníkovou rodnou zemí, Českem a jeho druhým domovem – Ruskem, kde je Nápravníkovo jméno dodnes velmi vážené a jeho skladby jsou často uváděny, což nelze říct o ČR. Jde o paradox, protože Nápravník byl ve své době na seznamu těch nejvýznačnějších světových umělců. .

 


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů