Úspěch ruštinářů z gymnázia ve Velkých Pavlovicích



pavlovice-lauerati-moskva.jpgStudenti gymnázia Taisiya Voytenko a Vojtěch Antoš z gymnázia ve Velkých Pavlovicích postupují do finále XV. Mezinárodní olympiády v ruském jazyce, které proběhne v Moskvě ve dnech 4. - 8. prosince 2017. 

Oba talentovaní studenti úspěšně obstáli v silné konkurenci 1790 studentů ze 47 zemí. Společně s nimi postupuje 150 ruštinářů z celého světa, od USA, Španělska, Itálie či Izraele, až po Mongolsko, Vietnam a Čínu. Z ČR se podařilo postoupit celkem 4 studentům ruštiny. Všichni se utkají ve finálovém kole v Moskvě v prostorách Puškinova institutu ruského jazyka, pořadatele již patnáctého kola mezinárodní soutěže.  Soutěž je podporována Ministerstvem školství a kultury RF, Mezinárodní asociací učitelů ruského jazyka a Rossotrudničetvem.

Semifinálové kolo proběhlo ve škole on-line u počítače. Prvním zadáním byl lexikálně gramatický test, který oba studenti zvládli bez jediné chyby, druhým úkolem byla slohová práce na individuálně zadané téma.  Ve finálním kole v Moskvě čekají soutěžící celkem 4 úkoly; písemná část spočívá v lexikálně gramatickém testu a čtení s porozuměním, ústní část se skládá z disciplíny nazvané Mladý řečník a obhajoby připraveného referátu a prezentace.  Po náročné soutěži bude pro mladé ruštináře připraven kulturní program, návštěva divadelního představení, okružní projížďka s návštěvou památek hlavního města RF.

Taja a Vojta prokazují nejen výborné znalosti jazyka, ale mají také široký přehled o dění v Rusku. Vše získali nejen ve škole v hodinách ruštiny, ale také procvičováním svých jazykových dovedností ve volném čase přes internet, například sledováním ruských filmů, poslechem písní, komunikací s kamarády z Ruska. To také napomůže k intenzivní přípravě soutěžních okruhů -  geografie a reálie, kultura, historie a současný život v Rusku.

 

Účast v Mezinárodní olympiádě v ruském jazyce podporuje zájem studentů o studium ruštiny, pochopení smyslu studia cizího jazyka, motivuje k dalšímu prohlubování znalostí o reáliích Ruska.

Mgr. Jana Lorenzová

 

 

Studentům budeme držet palce a jejich paní profesorce Janě Lorencové děkujeme za obětavost a dlouholeté pedagogické úspěchy.

 

Za Česko-ruskou společnost a Českou asociaci rusistů Jiří Klapka

 

 

 

 

 


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů