Zachránit Leningrad!



Před promítnutím filmu promluvil velvyslanec Ruské federace v ČR Alexandr Změjevský a předal pozdrav prezidenta RF Vladimíra Putina čtyřem válečným veteránům, kteří byli ve Velkém sále kina Lucerna osobně přítomni. Dva z nich se před filmem podělili o své smutné zážitky z tohoto hrozného období. Musím přiznat, že jejich osobní vzpomínky mne zasáhly mnohem více než film samotný.
Základem scénáře se staly události z noci z 16. na 17. září 1941, kdy stará vlajková loď s více než 1500 pasažéry vyrazila na riskantní plavbu. Kvůli bouři a palbě z nepřátelských letadel se přetížená loď začala potápět. Mezi živými zůstalo jen 240 pasažérů. Tato katastrofa bývá často přezdívána Ladožským Titanikem.
Ostatně podobnost s Titanikem se odrazila i ve filmu a zřejmě i ovlivnila můj pohled na něj. První část byla poměrně zdlouhavá a ne zcela přehledná. Druhá část filmu byla dynamičtější a poutavější. Nejdojemnějším okamžikem byl pro mne závěr filmu s autentickými záběry z pochodu Nesmrtelného pluku.
Po dlouhotrvajícím potlesku byla v Kavárně Lucerna připravena číše vína, na které jsme si s přáteli, mezi kterými byli absolventi Lenigradské žurnalistiky, ještě dlouho povídali.
Je dobře, že se takovéto akce konají a že hrůzy války nejsou zapomenuty. Pevně doufáme, že se už ale nebudou opakovat.
Mgr. Eva Levá

Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů