Ruský objev v Arktidě



Rusové objevili v Arktidě pět nových ostrovů. Dříve byly skryty pod ledem.
Výzkumníci pod vedením Námořnictva Ruské federace objevili pět dříve neznámých ostrovů v Severním ledovém oceánu. Odhalit je pomohlo tání ledovců v oblasti souostroví Země Františka Josefa. Těchto pět ostrovů, dříve ukrytých pod ledem, zatím ještě nemá jméno, informovala agentura AP.
Zemi Františka Josefa ( Земля Франца-Иосифа) objevil spolu s Carlem Weyprechtem teplický rodák Julius Payer ( 1841-1915) polárník kartograf a malíř. Expedice v letech 1872–1874, jejímž cílem bylo najít cestu ze Severního moře do Beringova průlivu, objevila neznámé souostroví, které Payer pojmenoval na počest císaře Zemí Františka Josefa a vyhotovil podklady pro první mapu. Polárníkovo jméno nese Payerův ostrov (Oстров Пайера) v Zemi Františka Josefa. (podle Wikipedie)
julius_payer.jpg
Julius Payer (zdroj Wikipedie)
Zajímavosti o budoucnosti Arktidy
O Juliu Payerovi a jeho expedici bude 7. a 8. listopadu 2019 v Darwinově muzeu a na Moskevské státní univerzitě besedovat Mgr. Jiří Klapka.

Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů