STŘÍBRNÝ LUKOSTŘELEC 2019



Již po čtvrté se uskutečnilo slavnostní předávání cen soutěže Stříbrný lukostřelec. Vítězové letošního ročníku byli vyhlášeni 31. října 2019 v Tereziánském sále Břevnovského kláštera v Praze.
Cena v oblasti rozvoje společenských styků mezi Ruskou federací a Českou republikou byla založena v roce 2016 a za čtyři roky její existence soutěže zhodnotila porota více než 100 projektů. Soutěž se v ČR koná pod záštitou prezidenta ČR Miloše Zemana a Velvyslanectví RF v ČR, za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.
V úvodu večera pozdravili účastníky mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR A. Zmejevskij a předseda Česko-ruské společnosti a České asociace rusistů Jiří Klapka, který pohovořil o symbolice místa konání v historii česko-ruských vztahů. Letos byly v sedmi nominacích podány přihlášky na 20 projektů. Hodnotilo je 12 odborníků. Výsledky tajného hlasování byly ohlášeny formou ratingových seznamů v každé nominaci.
Vítězi soutěže „Stříbrný lukostřelec“ – Česko 2019:
Společnost Mariny Cvětajevové za projekt Muzeum Mariny Cvětajevové,
Společnost Amarkom za projekt Český festival v Moskvě,
Ruská škola v Brně za vzdělávací projekt pro děti a mládež Ruská škola v Brně.
V nominaci Osobnost za zásluhy v oblasti rozvoje kulturních styků mezi RF a ČR byla cena udělena českému spisovateli a cestovateli Miroslavu Stinglovi, jehož knihy byly přeloženy do 31 jazyků, včetně ruštiny. V Rusku jsou velmi populární jeho Indiáni bez tomahavků, Očarovaná Havaj, Tajemství indiánských pyramid aj. V roce 1972 navštívil M. Stingl severní Sibiř a studoval tam národy Chanty a Mansi a ve stejném roce dostal z Tobolska dárek – medvědici Mášu.
Velvyslanectví RF v ČR ocenilo čestným diplomem projekt výstavy „Kůň Převalského: poslední divoký kůň na světě“.
Krásné prostředí, slavnostní a přátelská atmosféra a závěrečný potlesk, který patřil nejen všem oceněným, ale především duši a ředitelce soutěže Mgr. Eleně Sorokinové.

Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů