Cizí země - Чужая земля



Cizí země - Чужая земля - nový filmový dokument o Československých legiích v Rusku.
Včera odvysílala ČT 2 výborný dokument - rodinné svědectví o Československých legiích v Rusku v letech 1917–1920 a jejich dlouhé a strastiplné cestě do vlasti.
Ing. Ivana Čílová, vnučka Mikuláše Antonína Číly, jednoho z našich významných legionářů a později generála Československé armády, se vypravila po stopách dědečka... Rodinné svědectví o Československých legiích v Rusku v letech 1917–1920 a jejich dlouhé a strastiplné cestě do vlasti. Antonín Číla předával v Irkutsku carský zlatý poklad do rukou bolševiků. Ve Vladivostoku se nalodil mezi posledními a domů si vezl nejen ruskou manželku, ale i celou její rodinu.
Cila_Antonin_W.jpg
Dokument připomíná málo známá fakta o bojové činnosti a životě československých legionářů, kteří kromě obsazení několika významných měst od Uralu až po Tichý oceán ovládli i Transsibiřskou magistrálu.
Film bude opakován na ČT2 3.4.2020 01:20 a ČT2 5.4.2020 13:10. V současné době je možno jej shlédnout i na webu České televize na adrese:
O filmu jsem věděl již delší dobu, když mi o něm velmi zaujatě vyprávěl jeho překladatel do češtiny JUDr. František Havrilla.
A když jsem film viděl, byl jsem nadšen. Velmi doporučuji!
Jiří Klapka
cilova_tabule_W.jpg

Komentáře


  • 31. 3. 2020 17:27
    Katek
    Občanská válka začala zahraniční intervencí

    Bohužel, jako historik nejsem z dokumentu tak nadšen, jako autor pan Klapka. Ve filmu jsou polovičatosti. Češi podle mne svou účastí na zahraniční intervenci za francouzské peníze měli neblahý vliv na vývoj v Rusku.
    Počátkem června vznikla snahou Běločechů první protibolševická vláda, Prozatímní Sibiřská vláda - (Komuch 23. června). Existovala na území Sibiře a Dálného východu od 28. ledna /10. února/ do 22. října 1918. (Někdy je nazývána "grupou Derbera".)

    Mýty o tomto období nejen že nebyly vyvráceny, ale za posledních 30 let jsou aktivně propagovány, uvádí například historik, spisovatel a publicista Alexandr Kolpakidi o událostech, které se odehrály před 100 lety.

    Podle svého statutu, byli Češi v Rusku vojáky francouzské armády, Francouzi jim vypláceli žold - a po Občanské válce jim Francie zaplatila peníze za všechny ty roky.

    A teď nám říkají, že je prostě nepustili a neměli dovoleno odejít. Přitom nejvtipnější na tom je, že asi třetina tohoto vojenského kontingentu se nacházela ve Vladivostoku - proč tedy neodpluli? Proč se všichni vrátili do Středního Ruska?

    Žel, naši historici toto všechno ignorují - jak rozhodnutí Antanty z 2. května, tak skutečnost, že většina z vojsk tvořených českými legionáři se nevydala na východ, ale na Západ. A nezapomeňme, také na skutečnost, že sovětská města Češi obsazovali za použití triků, úskoků.

    Nikdo to od nich nečekal, protože nebyli vnímáni jako nepřátelé, byli bráni jako vlastní bratři, Slované. Navíc si sami vytvořili Sověty, říkali si revolucionáři, tvrdili, že plně podporují sovětskou moc. Z jejich strany to byl podvodný, mnohdy zákeřný manévr, který dnešní lektoři "Legiovlaku" dávají jako příklad české odvahy a bojovnosti...

    Doporučuji si počíst:
    http://www.irucz.ru/cz/zpravy/1-/114000000000-ruska-federace/114007000000-sibirsky-fo/114007010000-omska-oblast/405-historie/35077-obcanska-valka-zacala-zahranicni-intervenci-legion%C3%A1%C5%99/


Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů