FÓRUM ČESKO-RUSKÉ VZTAHY S RUDOLFEM JINDRÁKEM



Diskusní fórum s ředitelem zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolfem Jindrákem Česko-ruské vztahy se uskutečnilo 2. září 2021 ve Slovenském domě v Praze.
Setkání zahájil předseda světového sdružení Slováků žijících v zahraničí a ředitel Slovenského domu v Praze Mgr. Vladimír Skalský a úvodem řekl, že se jedná o další akci z cyklu setkání s diplomaty. První byla srpnová debata s velvyslancem ČR v USA PaedDr. Hynek Kmoníčkem (*1962) na téma „USA mezi Trumpem, Bidenem a známým neznámem“, plánované jsou besedy na téma Afghanistán a beseda o česko-německých vztazích. Na pódiu přivítal JUDr. Rudolfa Jindráka (*1964) a známého novináře PhDr. Milana Syručka (*1932), který besedu moderoval.
jindrak_syrucek_W.jpg
PhDr. Milan Syruček a JUDr. Rudolf Jindrák
„Jsem přesvědčen, že bez dobrých bilaterálních vztahů nemohou být kvalitní ani ty mnohostranné.“
Rudolf Jindrák
Za hlavní myšlenku setkání považuji to, že je potřeba mluvit, jednat. Rudolf Jindrák se na všech svých diplomatických misích snažil o vytváření osobních vazeb mezi prezidenty, premiéry, ministry, aby byli schopni spolu normálně komunikovat. S kolegyní Vlastou Klausovou jsme konstatovali, že to je velmi dobrý diplomat. Měl jsem možnost Rudolfa Jindráka poznat již dříve, když vedl jednání Česko-ruského fóra. Korektní, věcný, velmi dobře připravený.
Článek o besedě uveřejnily Parlamentní listy:
Neméně zajímavá byla následná diskuse v kuloárech i po odchodu JUDr. Rudolfa Jindráka, ve které padly názory, že „pomníkové akce Koněv a spol.“ česká diplomacie naprosto nezvládla. Že se stále čeká na jasné důkazy v kauze Vrbětice. Hovořilo se o problémech česko-ruské obchodní komory a našeho vývozu do Ruska, i o tom, komu to asi prospěje.
Moje poznámka o rostoucím počtu zájemců o výuku ruštiny u nás byla komentována slovy „A kolik myslíte, že pracovníků našeho ministerstva zahraničních věcí ovládá ruštinu? Tři!“. Nechce se mi věřit. V Rusku se samozřejmě diplomaté spolu domluví anglicky. Ale stačí to?
klapka_beseda_W.jpg
Ve zcela zaplněném sále Slovenského domu se sešli současní i bývalí poslanci, ministři, historici, diplomaté, vědci, ekonomové, lidé, které zajímají česko-ruské vztahy. Řada z nich se zúčastnila červencové prezentace knihy Emila Voráčka „V zájmu velmoci: Československo a Sovětský svaz 1918–1948“. Tehdy byl přítomen i předseda Slovensko-ruské spoločnosti JUDr. Ján Čarnogurský (*1944), který byl v letech 1991 – 1992 předsedou vlády SR.
Pro zajímavost uvádíme odkaz na jeho nedávné vystoupení (v ruštině):
Stránky JUDr. Rudolfa Jindráka a JUDr. Jána Čarnogurského na Wikipedii:
Jiří Klapka
Foto Vlasta Klausová
 
Hlavním pořadatelem Diskusního fóra byla Nadace Železná Opona, jejíž další akcí v Slovenském domě bude 21. září 2021 od 17 hodin otevřená debata na téma AFGHÁNISTÁN.
Vystoupí Petr PELZ, Jiří KOBZA, Miroslav BELICA a Petr PELIKÁN.
Moderovat bude Jan SCHNEIDER.
Registrace na kuzelgm@gmail.com je nutná!