Novinář a spisovatel PhDr. Milan Syruček – 90 let



Legendární novinář a spisovatel PhDr. Milan Syruček zase jednou riskoval.
Oslavil své jubileum s přáteli v předtermínu – 21. ledna 2022. Tedy až zas tak velký risk to nebyl, protože mezi gratulanty měl mocného přímluvce - Dominika kardinála Duku.
sestava_W.jpg
Ve zcela zaplněném sále Slovenského domu byla co židle, to osobnost. Novináři, umělci i diplomaté a mezi nimi emeritní ministr zahraničních věcí, místopředseda vlády a předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan. Po milém úvodu ředitele Slovenského domu Vladimíra Skalského a mém laudácio měl slovo jubilant.
Začal dramaticko-exoticky v alžírské oáze, uprostřed pouště. Jednou z rána šplhal na vysokou písečnou dunu, aby uviděl východ slunce nad Saharou. Už byl téměř na vrcholku, když tu se pod ním pohnul písek a on se začal nezadržitelně propadat – po kotníky, kolena, po pás.
„V tu chvíli jsem se loučil se životem a před očima mi proběhl film: cvičím s maminkou na Všesokolském sletu v třicátém osmém roce. Jsem doma na Zbraslavi, je rok 1944, tajně vstupuji do skauta, hrajeme divadlo a vede nás Karel Höger, pomáhá i naše sousedka, další slavná herečka Jiřina Štěpničková. Je rok 1950, nastupuji jako redaktor do Mladé fronty. Šedesátá léta - jsem na pozvání krále Norodoma Sihanuka v Kambodži…“
Pan Syruček byl přerušen voláním ze sálu: „A jak to dopadlo v té duně v Alžíru? Zachránil jsi se?“
„No jo, zkusil jsem v tom písku plavat a ono to pomohlo. Ale alžírským dobrodružstvím nebyl konec. Z hotelu mne unesli čtyři ozbrojení Tuaregové. Zavezli mne desítky kilometrů k svému náčelníkovi do pustiny a když u mne našli jen deset dolarů, pochopili, že nejsem ten, pro koho se vypravili.“
Nadechl se, což byla příležitost pro písničku a prostor pro dlouhou řadu gratulantů, v jejichž čele byl pan kardinál. Blahopřálo se, zpívalo a vzpomínalo.
* * *
Milan Syruček navštívil mnoho desítek zemí světa a setkal se s osmnácti zahraničními prezidenty, včetně J. F. Kenedyho, Ronalda Reagana a Michaila Gorbačova. Vydal celkem 31 knih. Zatím poslední kniha nese název Záhadné taje Sibiře - České a slovenské stopy v tajze a tundře.
Protože větší část jeho knih je věnována ruské problematice byla panu doktoru Milanu Syručkovi udělena medaile Josefa Jungmanna, nejvyšší ocenění České asociace rusistů.
im9.png