ODEŠEL RADKO PYTLÍK



Literární historik a spisovatel PhDr. Radko Pytlík, CSc. (*8.10.1928) zemřel 31.1.2022. Napsal více jak třicet knih, především o životě a díle Jaroslava Haška. Psal také o Vilému Mrštíkovi, E. E. Kischovi, Franzi Kafkovi, Bohumilu Hrabalovi, ale i o F. M. Dostojevském.
pytlik_kralupy_W.jpg
Milý Radko,
s velikým potěšením jsem vždycky četl Tvoje knihy a potěšení bylo ještě větší, když nás seznámil náš kamarád veliký slovenský básník, překladatel a jedinečný srandista Ľubomír Feldek. To byl nezapomenutelný tercet. Skákali jsme si do řeči a smáli se tak, že jsme až budili pohoršení. Vídávali jsme se na slavných koncertech chlapeckého sboru Pueri gaudentes v Anežském klášteře, kde Váš Vojta a náš Jenda spolu zpívali. Vojta byl už tehdy nepřekonatelný jako zpěvák a komik, když v noční košilce s věnečkem na hlavě zpíval a hrál svatou Dorotu. Tu muzikálnost má určitě po Tobě.
Děkuji Ti za potěšení ze společného muzicírování v Jazzové sekci, ale hlavně na těch magických večerech a nocích při Haškovských konferencích na Lipnici, kde jsme se navzájem hudebně vyznávali z lásek k francouzským šansonům a staropražským písničkám a Ty jsi znamenitě hrál na klavír a zpíval svým příjemným tenorem. Nazítří jsme se s Františkem Cingerem vracívali s Tebou do Prahy a cesta byla korunována Tvým rozmarným vyprávěním.
Milý Radko, děkuji Ti za všechna Tvá moudrá slova a také za Tvou laskavost. Seneca mladší měl pravdu DOBRÝ JE JENOM TEN, KDO JE I MOUDRÝ - neboli NEMO BONUS NISI SAPIENS.
Jiří Klapka
Pytlík Klapka Lipnice 2018 W.jpg
Radko Pytlík a Jiří Klapka na Lipnici