ARS POETICA – KDYŽ MÚZY NEMLČÍ 4



V Českých Budějovicích se 29. dubna 2022 konala jihočeská regionální přehlídka Festivalu ARS POETICA - Puškinův památník.
Rád jezdím na Pedagogickou fakultu do Českých Budějovic. Oddělení ruského jazyka a literatury vede doc. PaedDr. Zdeňka Matyušová, Ph.D., duší konverzačních a uměleckých soutěží v ruštině je obětavá PhDr. Marta Vágnerová, Ph.D.
Letošní jihočeská regionální přehlídka Festivalu ARS POETICA – Puškinův památník byla sice skromnější než v předchozích letech, ale řada vystoupení byla pozoruhodná.
Porotu zaujalo jakoby zamyšlené vystoupení studentky Marie Radové ze strakonického gymnázia, která nás zvala do svého poetického světa. Přednesla rusky verše Eduarda Asadova a ukrajinsky přírodní lyriku Tarase Ševčenka. Dojmem lehkých pastelových barev působilo vystoupení sester Aleny a Stanislavy Košákových, posluchaček Pedagogické fakulty.
Veselí kluci z Gymnázia v Jindřichově Hradci, František Lédl a Tomáš Lacko nás pobavili básní Agnii Barto Сережа учит уроки a zpěv jejich spolužáka Ondřeje Karlíka nás získal svou mužností a přesvědčivostí.
kluci_W.jpg
kytara_W.jpg
 
Na snímku Zdeňka Matyušová, František Lédl, Jiří Klapka,
Tomáš Lacko a Marta Vágnerová.
Ondřej Karlík
 
Mně se v Budějovicích vystupovalo vždy moc dobře a každému bych přál takové zaujaté a citlivé publikum. Měl jsem program o českých hudebnících v Rusku a na Ukrajině s písničkami, na kterých jsem ukazoval různé jazykové verze putujících melodií i to že písničky jsou vlastně diplomaté bez pasu.
Při předání diplomů jsme ocenili dlouholetou úspěšnou činnost dr. Jany Burianové z Gymnázia v Jindřichově Hradci a povídali si o vystoupeních, o poezii i o rusistice. Doc. Matyušová říkala, že do nového ročníku je přihlášeno jedenatřicet studentů a Marie Radová nám na podnosu přinesla krásně srovnané mušličky:
- Ty jsem Vám pro štěstí včera nasbírala na irském pobřeží.
- A kdy jste se vrátila?
- V noci.
- A jak dlouho jste spala?
- Dvě hodiny.
Obdivuhodné. I to je ARS POETICA.
Jiří Klapka
Foto: Jana Burianová