MÁJOVÉ ZPÍVÁNÍ A VZPOMÍNÁNÍ



Začalo to na prvního máje. Lidem se po dvouleté přestávce stýská po lidech. Na mnoha místech byly obnoveny obrozenecké tradice a organizovaly se prvomájové veselice.
Jedna z nich, v Roztokách u Prahy, se konala na Tyršově náměstí pod rozkvetlými sakurami. Začala parafrází na Máchovy verše:
Eva Sodomová: Je odpoledne první máj, odpolední máj je hudby čas.
Moderátor: Eviččin hlas přivítal vás, kde sakury zavání háj.
Eva Sodomová: O lásce šeptá tichý mech.
Moderátor: Je to tak pěkné tak ho nech!
Hudba spustila Proč bychom se netěšili. Hrála a zpívala Kapesní kapela Kapka a 2x Klapka - Jan a Jiří. Lidé si zpívali s nimi a tančili a smáli se novému folklóru, písničkám ze zpěvníku Z roztockých luhů a hájků. Byla vyhlášena soutěž o nejlepší štrúdl a milé slunečné odpoledne vyvrcholilo vystoupením rockové skupiny Parní stroj s jedinečným Viktorem Sodomou, jehož písničky znají všechny generace.
Zpívalo se 8. i 9. května 2022 na Olšanských hřbitovech, po pietních aktech. Zněly dobové písně v podání Vladimíra Zelinského a Alexandra Stěpanova.
Ve Slovenském domě v Praze se 10. května uskutečnil pořad Májové zpívání, diváci si spolu se skupinou Ruská duše a Jiřím Klapkou zpívali české, ruské i ukrajinské písně.
SD_petka_W.jpg
Část pěveckého souboru Ruská duše
Zpívalo se i v Brně v Kulturním centru Brusinka v Kounicově ulici. V programu Společně za mír vystoupili moravští umělci, společně s umělci z Ruska, Ukrajiny, Kazachstánu a dalších zemí. Na klavír hrál a zpíval posluchač PdF MU, talentovaný účastník přehlídek Puškinův památník Vojtěch Antoš. Vrcholem koncertu bylo vystoupení bardů Jiřího Vondráka a Alexeje Kudrjavceva s písněmi Bulata Okudžavy, Vladimíra Vysockého a vlastní tvorbou.
* * *
Pietní akty se uskutečnily po celé republice. Z fotografí jsme vybrali:
PA_hrob_W.jpg
PA_pomnik_W.jpg
O památníky na Klatovsku pečuje Společnost
v čele s dr. Františkem Strnadem
Památník na Olšanských hřbitovech
9. května
PA_prapor_W.jpg
Položení věnců u památníku v Hustopečích
* * *
Poslední zpívaná květnová akce se uskutečnila 26. května v Hradci Králové v sále U Švagerků. S Kapesní kapelou KAPKA vystoupil Jiří Klapka a nálada odpoledne je, myslím, patrná z fotografií.
HK_trojice_W.jpg
Jiří Klapka, Petr Šimáček a Dana Sokolová
HK_libise_W.jpg
Stojící Mgr. Hana Žatečková, hlavní orgánizátorka
Alena Vítězová