DEN RUSKÉHO JAZYKA V BRNĚ



Když mi před měsícem zavolala Ljubov Vondroušková, napadlo mne znovu přísloví, že lepší je mít sto přátel, než sto rublů. Tato talentovaná básnířka, členka Obce spisovatelů a předsedkyně Ruského kulturně osvětového spolku na Moravě organizuje již řadu let Den ruského jazyka.
Letos mě Ljubov Vondroušková požádala o záštitu a také o vystoupení. Milým bonusem pro mne, byla účast studentů gymnázia Velké Pavlovice se svou obětavou ruštinářkou Mgr. Janou Lorencovou. S potěšením jsem se 13. června 2022 vydal do Brna.
3nacalstvo2.jpg
Zleva stojící: Mgr. Jana Lorencová, Ljubov Vondroušková a Vojtěch Antoš
Akci pořádanou Ruským kulturně osvětovým spolkem, zahájila paní Vondroušková a představila PhDr. Ljubov Valovou, která vedla zajímavou besedu o ruské kultuře, zvycích a také o rusko-českých homonymech. Následovala moje přednáška na téma česko-ruské hudební vztahy doplněná písněmi a po ní vystoupení ruské básnířky Tatiany Beloglinky a písně v podání mého oblíbeného studenta rusistiky na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity Vojtěcha Antoše, absoventa velkopavlovického gymnázia.
2jk1.jpg
Vystoupení Jiřího Klapky
Přednášky střídaly písničky, ukázky lidového tance i společné zpívání. Občerstvení bylo v rusko-moravském stylu se znamenitým borščem, pirohy a chlebíčky. Na závěr si studenti prohlédli výstavu obrazů a mozaiky ruských výtvarnic Olgy Plchové, Světlany Šumberákové a Natalie Křenkové.
Pěkné setkání.
7kuk.jpg
J. Klapka