POETICKÉ SETKÁNÍ "S LÁSKOU ..."



Autorský večer poezie básnířky Ljubov Vondrouškové uspořádal Ruský hudební salon na Moravě v Klubu Na Křenové v Brně 24. října 2022.
Akce se konala pod záštitou předsedy České asociace rusistů a Česko-ruské společnosti pana Jiřího Klapky, jehož milý a srdečný dopis udal tón celého večera.
Přečetl jej moderátor Vojtěch Antoš, posluchač Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, který se v průběhu setkání představil i jako hudebník a zpěvák. Mezi čestnými hosty přivítal vydavatele a nakladatele společnosti Onufrius JUDr. Jana Kuxe, předsedkyni Obce Slováků v Brně Juditu Guštafikovou a brněnskou básnířku Marii Veselou.
santosem_W.jpg
Básnířka Ljubov Vondroušková s moderátorem večera Vojtěchem Antošem
Řada veršů Ljubov Vondrouškové, jejíž jméno znamená česky láska, byla zhudebněna českými i ruskými skladateli a jsou také v repertoáru operní pěvkyně Táni Soto Janošové jíž vystoupení bylo ozdobou večera.
Následovala vystoupení dalších umělců a dobrá slova na adresu umění paní Ljubov, jejíž poetické sbírky zdobí ilustrace známých brněnských výtvarnic Olgy Plchové a Stanislavy Losové, ale i např. malíře a sochaře Věroslava Bergera z Prahy.
nakladatel_W.jpg
Vydavatel a nakladatel společnosti Onufrius JUDr. Jan Kux
Na svém kontě má básnířka šest básnických sbírek v ruštině, které posléze byly přeloženy do češtiny i esperanta.
podpis_W.jpg
Tiskem vydané tituly Ljubov Vondrouškové
Paní Ljubov žije na Moravě od r. 1982. V roce 2006 založila a vede Ruský kulturně osvětový spolek na Moravě, který spoluorganizuje mezinárodní konference a festivaly, Dny ruského jazyka, Dny ruské kultury, Dny národnostních menšin, Festival ARS POETICA - Puškinův památník i např. vzpomínkové akce u příležitosti výročí osvobození Československa od fašistů. Činnost Spolku byla oceněna cenou Stříbrný lukostřelec.
Po zakončení oficiální části autorského čtení pokračovali účastníci v debatách i při občerstvení u ruského samovaru.
sklenky_W.jpg
Zleva: Olga Plchová, Jan Kux, Tomáš Dacq, Ljubov Vondroušková,
Slávka Losová, Jana Lorencová
Krédo Ljubov Vondrouškové:
Vše dělám s láskou! Už proto, že ji nosím ve svém jménu...
-vž-
Foto: Václav Žalud