ADVENTNÍ SETKÁNÍ VE STŘEDNÍCH ČECHÁCH



pribram_advent_1_W.jpg
Příbram
Rozsvícení vánočního stromu se v Příbrami uskutečnilo 27. listopadu na Masarykově náměstí. Příbram bylo jedním z prvních míst, kde se již v roce 1823 rozsvítil vánoční stromeček. Bylo to v rodině báňského inženýra z Tyrolska, který byl přeložen do příbramských dolů. Přišel do Příbrami se svou ženou a dvouletou holčičkou. Protože nebyl zrovna volný byt v některém zdejším „erárním“ domě, nastěhoval se do hostince U Černého orla. V domě, který vznikl na jeho místě, sídlí dnes Knihovna Jana Drdy.
vystoupeni_deti_1_W.jpg
hornicky_betlem_1_W.jpg
Adventní koncert
Hornický betlém
Podle dochované výpovědi příbramského učitele Františka Teubnera se Příbramští toho roku o Štědrém večeru trousili temným náměstím na půlnoční mši. Náhle se však zastavovali a dívali na něco dosud nevídaného. V patře domu U Černého orla se otevřelo okno a průhled do osvětleného pokoje ukázal stůl a na něm jedlový stromeček s rozsvícenými svíčkami. Na jeho větvích bylo zavěšeno drobné pečivo, jablíčka, papírové ozdoby i ořechy posypané roztlučeným leštěncem, který zářil i na hvězdě na špici jedličky.
O příštích Vánocích se ozdobené stromky objevily i v příbramských domácnostech a zvyk se záhy rozšířil i do širšího okolí. Na letošní rozsvícení vánočního stromku byl bohatý program, který pokračoval i o dalších víkendech.
* * *
roztoky_zamek_W.jpg
Roztoky u Prahy
V Roztokách u Prahy se rozsvěcely stromy dva – jeden tradičně v centru na Tyršově náměstí a druhý o týden později na Žalově, kde duší programu byla paní Eva Sodomová, manželka známého zpěváka Viktora Sodomy. Spolu s ním a Jiřím Klapkou zazpívali vánoční koledy a pan Klapka navíc představil písničky ze svého zpěvníku Písničky roztockých luhů a hájků.
Milé bylo i vystoupení dětí z mateřské školky a pohádka, kterou zahrálo Liduščino divadlo. Ve Středočeském muzeu v roztockém zámku připravili výstavu Historické vánoční ozdoby . Je to další z řady výstav věnujících se tématu vánočních ozdob. Seznamuje návštěvníky s výběrem z mimořádných souborů papírových a vatových ozdob, vzácných ozdob z tragantu (pryskyřice) a skleněných či perlových ozdob z významných sklářských oblastí.
ozdoby_W.jpg
Vzácné jsou ozdoby z tragantu s příměsí rostlinných pryskyřic (tragant je polysacharid získávaný z výronů motýlokvětých keřů kozinců, rostoucích v Řecku, Turecku, Sýrii, Iránu atd.). Tragantové ozdoby se tiskly do forem nebo volně modelovaly a sušily. K nejstarším ozdobám patří také produkty z včelího vosku. Na tuto výstavu volně navazuje další, nazvaná Včela, cesta do včelího města.
-aka-