PROJEKT HAŠEK 100 – JEDNODENNÍ VÝSTAVA



Jako první akce projektu HAŠEK 100, připomínající 140. výročí narození a 100. výročí úmrtí Jaroslava Haška (30. 4. 1883 – 3. 1. 1923) proběhla dne 21. března 2022 unikátní Jednodenní výstava rukopisu Švejka.
Pořadatelé akce: Muzeum literatury, České centrum Mezinárodního PEN klubu, Ústav pro českou literaturu AV ČR a Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod.
rukopisy_1_W.jpg
vitrina_W.jpg
Rukopis Švejka
Obálky prvních vydání
Po úvodních slovech představitelů pořádajících institucí znamenitě přečetl Jiří Lábus povídku Vepřová historie, jejíž rukopis byl také vystaven. Následovala mozaika dobových písní v podání prof. Přemysla Ruta a Markéty Potužákové. Písně Byla vojna vypsaná, vod císaře, vod pána, Písničky Josefa Švejka ze sborníku Václava Pletky a také píseň, která se našla v torně padlého vojáka v bitvě u Krašniku (1914). Dále zhudebněné Bassovy a Šrámkovy verše a samozřejmě známé i méně známé Hašlerovy písně. Výběr vrcholil česko-francouzsky zpívanou Vítěznou Madelon (Quand Madelon). Citlivý zpěv, klavírní doprovod i výběr byly oceněny velkým aplausem.
labus_W.jpg
rut_klavir_W.jpg
Jiří Lábus
Přemysl Rut
Konečně jsem se osobně poznal s obětavou badatelkou Muzea literatury paní Mgr. Helenou Šebestovou. Mgr. Šebestová se v poslední době zabývá životem druhé Haškovy ženy Šury (Alexandry, rozené Lvové), která téměř až do konce života žila v Roztokách u Prahy.
hasek_biba_W.jpg
divaci_W.jpg
Vnučka a vnuk spisovatele
Nadšení diváci všech generací
Setkal jsem se také s milými s přáteli - vnukem a vnučkou Jaroslava Haška – Richardem a Barborou (Bíbou), paní Věrou Dykovou, manželkou zesnulého Radko Pytlíka a veselými představiteli Společnosti Jaroslava Haška z Kralup.
Pokračovalo se v Restauraci Na slamníku, kde jsem se dozvěděl, že kralupské soše Švejka někdo ukradl bronzové hovínko. Členové Společnosti chtěli uspořádat sbírku na h., ale město jim to nepovolilo, neb mají h. pojištěno.
Jako by to vymyslel autor Švejka.
Jiří Klapka
Foto: Anna Pleslová