SÍLA SPOLEČNÉHO ZPĚVU



Komu vadí hudební výchova, tomu asi vadí společné zpívání.
Komu vadí společné zpívání, ten se asi bojí chorálu.
Keltský telegraf
kelti1.jpg
To naše první jarní společné zpívání se letos konalo na kopci nad Žalovem, z kterého je krásný výhled do kraje, se svítící Prahou jako na dlani. Oheň Keltského telegrafu se letos rozhořel v sobotu 25. března se vzkazem – je další jaro a my jsme tu také. Muzikantů bylo víc než vloni a zpívalo se pěkně čistě a s citem.
kelti2.jpg
Bard Club
Nazítří dopoledne se sešli písničkáři z mnoha evropských zemí v restauraci žižkovského pivovaru Viktor, kde druhým dnem pokračoval VIII. ročník Mezinárodního festivalu písničkářské klasiky 60. – 80. let nazvaný „Vezměme se za ruce, přátelé!“ Měl podtitulek „poslevkusje“. Těžko se to překládá, já tomu rozumím, že to je příjemnost. Chuť, která zůstává po dobré chuti. Zpívalo se pěkně čistě a s citem a kytara šla „po kruhu“.
barsi1.jpg
/image.php?nid=9560&oid=9857323 barsi2.jpg
Fleret
A večer, v nabité Lucerně, začal koncert u příležitosti čtyřicátin folkrockové skupiny Fleret. Čtyři hodiny pěkné poctivé muziky s řadou hostů a křestem třetího výběrového alba Fleretů s názvem Lajfka. Přišel jej pokřtít legendární muzikant, kapelník a producent Karel Vágner a vzpomněl jedinečnou zpěvačku Jarmilu Šulákovou, která s kapelou zpívala. „Jarmilka měla ráda Semafor, tak Vás prosím zazpívejme jí společně do muzikantského nebe píseň Jiřího Suchého Pramínek vlasů“. A celá Lucerna zpívala. Pěkně čístě a s citem.
Mezi gratulanty byl i Jarek Nohavica s heligonkou. Celý sál s ním zpíval Když mě brali za vojáčka, Sundej si košilku lásko moje a Dokud se zpívá, ještě se neumřelo. Pěkně čistě a s citem. A samozřejmě diváci zazpívali s Fleretem. Všichni znali jejich Ovečky zaběhnuté, Čistá jak Vizovice, Zafúkané a zpívali pěkně čistě, s citem a od srdce.
fleret1.jpg
fleret2.jpg
* * *
Společné zpívání má svou sílu. Komu vadí hudební výchova? Komu vadí společné zpívání pěkně čistě, s citem a od srdce? Vadí to těm, kteří se bojí chorálu. Mimoděk mne napadají Halasovy verše:
Kůň bronzový kůň Václavův
se včera v noci třás
a kníže kopí potěžkal
Myslete na chorál
Malověrní
Myslete na chorál
Jiří Klapka