VÝCHODOČESKÁ ARS POETICA - UNIKÁTNÍ SETKÁNÍ



Východočeské regionální kolo festivalu ARS POETICA – Puškinův památník bylo letos šestým v pořadí. Konalo se 10. května 2023 v reprezentačních prostorách PETROF GALLERY v Hradci Králové.
Poprvé byl naším partnerem Mezinárodní institut Klíč, jehož předsedkyně Mgr. Anna Jevsina, CSc. byla garantem východočeského kola a obětavá Mgr. Anastasia Martínková hlavním organizátorem.
Každé vystoupení bylo něčím zajímavé. Porotu zaujala nadšená recitace Denisy Dudlové a Daniela Martínka, vtipné vystoupení Martina Sehnoutky, rockový zpěv a kytara Anatolije Matvijevského a také kolektivní recitace čtyř sourozenců Aminových, původem z Afghánistánu, kteří se učí rusky prvním rokem.
afgh_W.jpg
Nejsilnějším zážitkem však byla účast a vystoupení dlouholeté herečky hradeckého divadla, paní Marty Svobodové Kolesové, která 3. března 2023 oslavila 100. narozeniny.
kolesova_W.jpg
Marta Svobodová Kolesová
Už její příchod byl provázen bouřlivým potleskem, a když jsem jí požádal o pár slov, potěšila paní Marta účastníky poděkováním za jejich vystoupení. O každém řekla něco milého a povzbudivého. A pak zavzpomínala na květnové dny roku 1945. Na dobrodružnou cestu 9. května, kdy jí a její kamarádku svezli rudoarmějci v malém nákladním autě z Kladna do Prahy, kde se na okraji města i v centru ještě střílelo. Na závěr zarecitovala krásné verše o tom, že kvetoucí šeřík jí už navždy bude připomínat mír a osvobození naší vlasti. Autentické vyznání a jedinečná recitace dojala všechny účastníky.
skupina_W.jpg
Foto vítězů - kolem paní Marty zleva s dětmi Mgr. Anastasia Martínková,
zprava s kyticí Mgr. Anna Jevsinová,CSc.
Následovalo předání cen a společná fotografie vítězů a …“prosím mohla bych zahrát na ten krásný klavír?“ zeptala se mne Denisa Dudlová. „Samozřejmě, bude to dobrá tečka za dnešní akcí v PETROF GALLERY.“ A byla.
Jiří Klapka
duo_W.jpg
S potěšením jsem doprovodil Mgr. Xenii Jevsinovou, která vedla společné zpívání
kytara_W.jpg
holka_W.jpg
Anatolij Matvijevskij
Denisa Dudlová
svacina_W.jpg
Předání cen