JAROMÍR NOHAVICA ZPÍVAL VÍTĚZŮM PUŠKINOVA PAMÁTNÍKU



U příležitosti 60. výročí založení soutěže v recitaci a zpěvu v ruském jazyce Puškinův památník se 5. června 2019 konal Ruském středisku vědy a kultury v Praze koncert JAROMÍR NOHAVICA A RUŠTÍ BÁSNÍCI.

Populární písničkář s kytarou a za doprovodu skvělého akordeonisty a pianisty Roberta Kuśmierského zpíval v nabitém sále Ruského střediska vítězům krajských soutěže, kteří přijeli ze všech krajů České republiky. Po téměř dvouhodinovém koncertu, kdy nadšeným divákům zpíval česky i rusky, přivítal zpěvník Písně Československa. Otevřel jej, zalistoval a přímo z listu zazpíval v ruštině píseň Ach synku, synku.
Jaromír Nohavica inspiroval od začátku 80. let mnohé účastníků soutěže Puškinův památník interpretací písní Vladimíra Vysockého a Bulata Okudžavy, Nohavicovy písně jsou součástí repertoáru řady ruských písničkářů a jeho Petěrburg byl přeložen do ruštiny minimálně pětkrát.
Soutěž v recitaci a zpěvu v ruském jazyce Puškinův památník byla založena v roce 1959 na Slovensku, od roku 1966 se koná celostátně. „Je v tom trochu magie čísel - 6.6.1789 se narodil A.S.Puškin a 7.6.2019 bude 66 let Jaromíru Nohavicovi“ řekl iniciátor koncertu Jiří Klapka. Poděkoval písničkáři za jeho dlouholetou činnost v oblasti poznávání a sbližování kultur a předal mu nejvyšší vyznamenání České asociace rusistů – Medaili Josefa Jungmanna. Následoval dlouhý a souhlasný potlesk ve stoje.

A protože Puškinův památník je soutěž v recitaci a zpěvu v ruštině, rozloučili se Jarek Nohavica a Robert Kuśmierski s publikem oblíbenou písní ruských bardů, písničkou Jurie Vizbora Milá moje (Милая моя, солнышко лесное, где, в каких краях, встретишься со мною?).
Srdečná, laskavá, vstřícná a přátelská atmosféra vládla i další den na celostátní přehlídce 53. ročníku festivalu ARS POETICA – PUŠKINŮV PAMÁTNÍK. Dá se to shrnout – sešli se lidi, kteří se rádi vidí. Obětaví organizátoři, nadšení učitelé a talentovaní účinkující oslavili svátek. SVÁTEK POEZIE.
Jana Čarná

Petěrburg

Když se snáší noc
na střechy Petěrburgu
Padá na mně žal
Zatoulaný pes
nevzal si ani kůrku
chleba kterou jsem mu dal

Lásku moji
kníže Igor si bere
nad sklenkou vodky
hraju si s revolverem
Havran usedá
na střechy Petěrburgu
čert aby to spral

Nad obzorem
letí ptáci slepí
v záři červánků
Země moje
široširá stepi
máš na kahánku

Mému žalu
na světě není rovno
Vy jste tím vinna
Naděždo Ivanovno
vy jste tím vinna
až mě zítra najdou
s dírou ve spánku

Петербург

Беззвучно бродит ночь
по крышам Петербурга
Беззвучная тоска
Заблудивший пёс
с голодными глазами
Скулит исподтишка

Моей подруге
со мной жить надоело
Над рюмкой водки
играю с револвером
А ворон сел
на крышу Петербурга
И смотрит свысока

За горизонтом
летят слепые птицы
Их видно сквозь стакан
Душе моей
неведомы границы
Чуть больше чем я пьян

Тоске моей
на свете равной нету
Но знаешь что
Ведь завтра утром где-то
Ведь завтра утром
ты узнаешь что не стало
Кого-то из дворян


Komentáře


  • 8. 6. 2019 18:11
    Holická
    Jana

    Lituji že jsem neviděla koncert Jaromíra Nohavici.


Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů