SOCHA MARŠÁLA KONĚVA ODSTRANĚNA



SOCHA MARŠÁLA KONĚVA ODSTRANĚNA
Syn bývalého velvyslance v Rusku
musí přece líp než kdokoliv jiný vědět,
kolik milionů srdcí jeho čin zasáhne,
pobouří, zarmoutí a urazí.
Maršál Ivan Koněv je symbol,
starosta Ondřej Kolář už, bohužel, také.
Slova z písně nevysypeš,
historii nepřepíšeš ...
Jiří Klapka
konev_a_svoboda2.jpg
Maršál Koněv (1897-1973) se zapsal do dějin především jako jeden z hlavních vojenských vůdců druhé světové války. Velel sovětským vojskům, která osvobodila severní, střední a východní Čechy a Prahu.
Jeho socha byla instalována v roce 35. výročí osvobození Československa v r. 1980.
Byla odstraněna v roce 75. výročí v době karantény koronaviru 3.4.2020.

Komentáře


  • 6. 4. 2020 13:18
    JUDr. Josef Bína
    Socha maršála Koněva

    Já bych celý text doplnil v posledním řádku "Byla odstraněna v roce 75. výročí v době karantény koronaviru 3.4.2020, zastupitelstvem Prahy 6 v čele se starostou Ondřejem Kolářem zvoleného za TOP 09, pokrytecky z obavy, aby mu v tom správní lidé a vlastenci nezabránili. Je to zbabělost a ostuda národa co si vedení Prahy 6 dovolilo.


  • 7. 4. 2020 13:28
    Ing. Karel Mádle
    Všichni nejsou stejní

    Nevztahoval bych ostudu na národ, ne všichni tak podivně smýšlejí. Větší obavy ve mně budí to, že jde i o zástupný problém, kde si lúza vybrala sochu maršála Koněva, aby zacílila osten nenávisti na Rusko samotné, a to v době, kdy jim v tom jen těžko mohl někdo bránit. Skutky, které mohou působit na mezinárodním poli, nemají být v režii dočasně zvolených obecních pobloudilců.


  • 26. 4. 2020 14:02
    Roman
    Socha Maršála Koněva

    Je mi z odstranění sochy I Koněva špatně. Je mi zle z toho, jak rádoby pražští zastupitelé dopustí takovou hanebnost, jakou bezesporu odstranění sochy je. V poslední době se čím dál více stydím za ČR, ačkoliv jsem bohužel její občan.
    Bude-li potřeba, podám já, a to jako fyzická osoba trestní oznámení na zastupitelstvo Prahy 6, pro podezření ze spáchání trestného činu podněcování k národnostní a rasové nesnášenlivosti.


  • 30. 4. 2020 16:02
    Josef Smyčka
    Socha maršála Koněva

    Vážení spoluobčané, čeští i ruští.
    Velice si přeji, aby můj příspěvek nikoho nepopudil, nezarmoutil, neurazil. Opravdu je mou skutečnou vůlí vnést do této diskuse trochu lidskosti a vzájemného pochopení.
    Nepovažuji se za rusofila ani rusofoba. Jsem fanouškem Tolstého, Dostojevského, Bulgakova, Šostakoviče, Čajkovského, Stravinského. Poznal jsem několik Rusů, které považuji za své přátele.
    Mrzí mne, že odstranění sochy Koněva se někoho tolik dotýká. V zásadě s tím souhlasím. Historická fakta ukazují, že šlo o velikého vojevůdce ale současně i lumpa. Pokud by někdo ze stejných důvodů chtěl odstraňovat sochu například Jana Žižky, nijak se mne to nedotkne.
    V tom je možná rozdíl mezi Čechy a Rusy. Pojem vlast a národ pro nás nikdy není víc, než pravda.
    Z mého pohledu je neschopnost snést jakoukoli kritiku národní historie a vztahovat ji na sebe projevem jakési dětinské nezralosti.
    I když se tu na mne za tento názor asi budete zlobit, vězte, že nejsem váš nepřítel. Naopak. Myslím si, že se spolu musíme bavit i o nepříjemných věcech. Dokážete uvěřit, že si většiny Rusů hluboce vážím i když současně pohrdám Koněvem? Prosím, zkuste tomu na chvíli uvěřit. Moc Vás všechny zdravím, a doufám, že přátelství, kterému jsou tyto stránky věnované, má pevnější základy, než vnucené pomníky.


Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů