Česko-ruská společnost na Příbramsku v roce 2017



Příbramští studenti a studenti Ruské střední školy při Velvyslanectví Ruska v ČR se každoročně účastní předjarního setkání v brdských lesích. Začátkem dubna společně upravují pietní místa a pomníčky padlých sovětských a našich hrdinů.

pribram-brdska-brigada1-600.jpg

Tradiční akce Putování po partyzánských stezkách se zúčastnili 8. května 2017 naši i ruští občané. Před zahájením akce představitelé Velvyslanectví Ruské federace v ČR, Ruské střední školy společně s vedením Středočeské krajské rady Česko-ruské společnosti položili květiny u pomníku padlých hrdinů. Vyhodnocení akce a beseda „poutníků“ se uskutečnila péčí ing. Jiřího Grunbauera v Léčebně Charlotty Masarykové v Bukovanech.

pribram-pomnik-kvetiny600.jpg

Na Festivalu sborového zpěvu, který již řadu let pořádá Střední škola při Velvyslanectví Ruské federace za účasti sborů z dalších zemí, opět velmi úspěšně reprezentoval Příbram Pěvecký sbor dr. Evy Káčerkové. Praha 4. dubna 2017

pribram-soubor-jeviste600.jpg

 mesto-pribram-logo.jpg

Město Příbram podpořilo svým grantem dopravu souboru na Festival a také besedu Poznej mou zemi, která se uskutečnila u 5.5.2017 v Gymnáziu Pod Svatou Horou – o projektu podrobněji v předchozím článku Pojďte se přátelit s jinými zeměmi. Jazyková škola ´Czech Prestige´ v Praze představuje.

Byl podpořen také program Vánoční zpívání a vyprávění o putování písniček a slavných českých muzikantů po Rusku i jinde, který se uskutečnil ve čtvrtek 21. prosince 2017 na adventních trzích se na náměstí T. G. Masaryka v Příbrami, ve spolupráci s ředitelem ZŠ Jiráskovy sady Mgr. Milošem Přibylem. V programu vystoupili Mgr. Simona Hajšmanová, Mgr. Jiří Klapka, Jura Klapka a pěvecký sbor ZŠ Jiráskovy sady. Vyprávění o slavných českých hudebníci působící v zahraničí, kteří se narodili, nebo tvořili na Příbramsku doplňovaly naše lidové písně v češtině i v překladech a samozřejmě i staré koledy. Společné zpívání s publikem, ve kterém bylo více jak tři sta dětí mělo milou předvánoční atmosféru, do které pěkně zapadla i radostná rusínská koleda Daj mně Bože dobrij čas, jejíž refrén Oj nu nu, oj nu nu rozveselím rodinu zpívalo celé Masarykovo náměstí.

 

 

 


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů