Celostátní přehlídka 52. ročníku festivalu ARS POETICA – Puškinův památník



Dne 6. června 2018 se v rámci oslav Dne ruského jazyka v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnilo finále 52. ročníku celostátní soutěže uměleckých kolektivů „Ars Poetika. Puškinův památník“. Akce byla organizována Českou asociací rusistů, Česko-ruskou společností a Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Na finále soutěže do RSVK přijelo více než 160 účastníků – žáků a studentů základních, středních a vysokých škol z 30 míst ČR, kde se vyučuje ruský jazyk. Jednalo se o vítěze regionálních kol, která se uskutečnila již dříve.

Akci zahájil předseda České asociace rusistů Jiří Klapka, který všem poblahopřál k narozeninám Alexandra Sergejeviče Puškina a popřál finalistům hodně úspěchů.

Zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Andrej Končakov poděkoval finalistům za účast a přečetl pozdrav mimořádného a zplnomocněného velvyslance RF v ČR Alexandra Zmejevského. V něm bylo zdůrazněno že, „svým zájmem o studium ruského jazyka, kulturu a historii účastníci již nyní představují přínos do rozvoje dobrých vztahů mezi Ruskem a Českem“.

Finalisty rovněž přivítali senátor Parlamentu ČR Jaroslav Doubrava a předsedkyně Ruské kulturně-osvětové společnosti na Moravě Ljubov Vondroušková.

Vystoupení jednotlivců, duetů a skupin hodnotili porotci ve třech nominacích: Sólový projev, Hudební čísla, Kolektivní vystoupení. Členy poroty byli zástupci České asociace rusistů, Česko-ruské společnosti a učitelé ruského jazyka českých ZDŠ, středních a vysokých škol.

V tento den ve Velkém a Křišťálovém sále RSVK v Praze bylo možné zhlédnout a vyslechnout díla ruských klasiků a současných autorů v ruském jazyce: A. Puškina, A. Čechova, M. Gorkého, S. Jesenina, A. Achmatovové, N. Gumileva, S. Michalkova, D. Charmse aj.  Zazněly i ruské národní a estrádní písně v ruském jazyce.

Vítězi soutěže se stali studenti středních škol z Chomutova, Ostravy, Prahy, Brna, Chrudimi, Bohumína, Zábřehu, Kostelce nad Ohří, Klatov, Kroměříže, Plzně, Rychnova nad Kněžnou, Frýdku – Místku, Čelákovic a Českého Těšína.

Všichni vítězové i účastníci svátku ruského jazyka a literatury obdrželi diplomy. Byli rovněž odměněni speciálními cenami od RSVK v Praze – knihami známých ruských spisovatelů.

Účastníci, členové poroty a čestní hosté soutěže položili květiny k památníku A.S. Puškina, který se nachází na Puškinově náměstí v Praze.

Puskin-0053-1024x683.jpg


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů