Kultura národů Československa v Rusku. Komponovaný program ke 100. výročí vzniku ČSR



Ve čtvrtek  18.10.2018 od 17.00 hod. se v Křišťálovém sále Ruského střediska uskuteční komponovaný program  Ke 100. VÝROČÍ VZNIKU ČSR.

Vítání knihy Velká kniha pověstí, pohádek a legend Západních Slovanů Большое собрание преданий, сказок и мифов западных славян (K.J.Erben, B.Němcová, A.Wenig a další). Knihu uvede autorka překladu, známá ruská spisovatelka žijící v Berlíně Galina Artěmjevová, spolu s redaktory největšího ruského nakladatelství Eksmo Moskva.

Součástí večera je hudební prezentace nového zpěvníku Písně Československa - uvede Jiří Klapka a jeho hudební sdružení.

Ve Zpěvníku jsou zařazeny české, moravské, slezské a slovenské písničky, které se zpívaly a zpívají v Rusku a také rusky hovořícími lidmi ve světě.  Třicet pět písní  deseti století - od sv. Vojtěcha Slavníkovce až po Jarka Nohavicu.

 Autor zpěvníky ty písně slyšel zpívat nejen Rusy, Ukrajnce a Bělorusy, ale i Číňany, Mexikánce, Sudánce, Italy, Poláky ad. - absolventy sovětských vysokých škol, kteří ty písně šíří po světě. Erbenova Kytice, která je součástí Velké knihy je již třetím překladem do RJ, který inspirovalo pražské trojjazyčné vydání z roku 2011.

Na foto G.Artěmjeva a J.Klapka na  prezentaci knih v Berlíně.

Artemjeva-G-a-Klapka.J.JPG


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů