Zahájení festivalu Nový ruský film



První festival moderní ruské kinematografie Nový ruský film byl zahájen 5. 11. 2018 ve Slovanském domě v Praze. V předsálí jsme byli uvítáni číší vína a malým občerstvením, které připravil vítěz ruského kuchařského šampionátu Šef á la Russ 2018, Michail Chmelinin.

V sále vystoupili organizátoři festivalu, sponzoři i hosté, mezi nimi i režisér Zdeněk Troška. Moderovali Zdeněk Mahdal a Kateřina Brožová, která také zazpívala doprovodnou píseň k baletnímu vystoupení. Tančili čeští i ruští mladí umělci.

Program festivalu byl zahájen snímkem Saljut-7, který představil kosmonaut Viktor Savinyč, jenž se přímo účastnil záchrany kosmické stanice.

Film připomíná skutečnou událost, k níž došlo v roce 1985. Ze Země startuje v kosmické lodi Sojuz dvoučlenná expedice, která má obnovit funkce kosmické stanice Saljut-7, s níž bylo ztraceno spojení. Kosmonauti vyráželi do vesmíru s tím, že nevěděli, jestli se jim podaří připojit svou loď ke stanici. Jejich úspěch se tak stal o to významnějším.

Tento filmový žánr sice nepatří k mým oblíbeným, ale byla jsem filmem naprosto uchvácena. Přestože, a možná právě proto, že oba členové posádky byli tak blízko smrti, nechyběly ani humorné situace. Nenudila jsem se ani minutu a byla jsem napnutá až do samého konce.

Chtěla jsem panu Savinyčovi osobně vyjádřit velký obdiv, bohužel mi však zmizel v davu.. Tak ho vyjadřuji aspoň touto cestou a všem film vřele doporučuji.

Eva Levá

http://rsvk.cz/cs/blog/2018/11/05/festival-soucasneho-ruskeho-filmu-novy-rusky-film-byl-zahajen-v-praze/


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů