Zahájení Měsíce české kultury v Moskvě



V Centru slovanských kultur Knihovny zahraniční literatury v Moskvě byl dne 6.listopadu 2019 za účasti generálního ředitele Knihovny zahraniční literatury M. O. Šepela a zástupce velvyslance ČR v RF L. Veselého zahájen Měsíc české kultury 2019.
Vystoupení Jiřího Klapky na Moskevské státní univerzitě
S pásmem slovanských písní a představením zpěvníku Písně Československa vystoupil 7. listopadu 2019 předseda Česko-ruské společnosti a České asociace rusistů Jiří Klapka na Katedře slovanské filologie Moskevské státní univerzity. Na akci, kterou spolupořádalo České centrum seznámil pan Klapka studenty bohemistiky a rusistiky s historií českých muzikantů, kteří zanechali své stopy v ruské kultuře V průběhu programu zazněly známé české а ruské písně, především lidové, v různých jazykových variantách. Ke každé písni J. Klapka doplnil zajímavý komentář a v závěru programu věnoval Katedře slovanských jazyků malý a velký zpěvník - Písně Československa - Песни Чехословакии.
Na závěr milého setkání se uskutečnila beseda se studenty bohemistiky, společné zpívání a fotografování.
Mgr. Růžena Henkrichová,
lektorka českého jazyka,
Katedra slovanské filologie Moskevské státní univerzity
MGU.jpg
Společná fotografie – před J. Klapkou lektorka češtiny Mgr. Růžena Henkrichová
Několik slov od studentů bohemistiky:
Pana Klapku známe již třetím rokem, a pokaždé, když k nám přijede, je to pro nás velký svátek. Krásně zpívá za doprovodu kytary a navíc má hodně zajímavých a unikátních informací z oblasti historie česko- ruských vztahů. V loňském roce na Mikulášském večírku, který organizovala česká sekce, jsme vybrali a zpívali několik písní ze zpěvníku pana Klapky.
Anna Grasko, 1. roč. magisterského studia, obor bohemistika, FF MGU
Julia Uvarova, 1. roč. magisterského studia, obor bohemistika, FF MGU
VED,KAT.jpg
Vedoucí pedagog katedry bohemistiky doc. Nina Viktorovna Vorobjova, CSc.

Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů