XIII. kongres „Ruského světa“ v Jaroslavli



V Jaroslavli (Rusko) se ve dnech 2.-4. 11. 2019 konal XIII. Kongres „Ruského světa“ – každoroční mezinárodní fórum, které organizuje Fond „Russkij mir/Ruský svět“.
Kongres se koná tradičně v předvečer státního svátku „Den národní jednoty“. Tématem kongresu v letošním roce bylo „Prostředí paměti a slávy“, spojené s nadcházejícím výročím vítězství ve Velké vlastenecké válce v letech 1941-1945.
Slavnostní úvodní ceremoniál se konal 2. listopadu ve Státním akademickém dramatickém divadle Fjodora Volkova. Kongresu se zúčastnilo více jak 600 představitelů vědy, politiky, kultury, církví, škol ze 72 zemí světa. Z České republiky se zúčastnili Mgr. Vlasta Klausová, ředitelka Ruského centra Fondu „Russkij mir“ při Západočeské univerzitě v Plzni a Mgr. Jiří Klapka, předseda ČRS a ČAR, člen prezídia MAPRJAL . Při slavnostním zahájení byly přečteny dopisy – zdravice prezidenta Ruska – V.V. Putina, premiéra D.A. Medvěděva a dlouholeté předsedkyně prezídia MAPRJAL L. A. Verbické. Velkého potlesku se dočkala první kosmonautka světa Valentina Těrešková, rodačka z Jaroslavli, která účastníky kongresu osobně pozdravila.
Místo konání kongresu nebylo náhodné. Rok 2019 byl vyhlášený Rokem divadla a právě v Jaroslavli byla v roce 1750 založena první veřejná divadelní scén, která nese jméno svého zakladatele Fjodora Volkova. Jaroslavl je jedno z nejkrásnějších měst Ruska, kterému je již více jak 1000 let a jeho památky jsou zapsány na seznamu UNESCO.
V rámci kongresu se konala celá řada doprovodných akcí, např. kulaté stoly, besedy s novináři, prohlídka památek města, vystoupení uměleckých souborů nebo divadelní představení. Kongres byl velmi zajímavý, ale největším přínosem je potěšení ze vzájemného setkávání s kolegy ze zahraničí, výměna zkušeností a navazování nových kontaktů a přátelství.
vk

Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů