Ruskému centru v Plzni je 7 let



Před sedmi lety, 12. prosince 2012, se při Západočeské univerzitě v Plzni konalo slavnostní otevření prvního Ruského centra fondu „Russkij mir“ v České republice. V tomto roce se bude v Ruském centru v den narozenin konat výroční setkání pro učitele ruského jazyka, studenty a přátele centra.
V plzeňském Ruském centru fondu „Russkij mir“ se každý rok konají desítky akcí: kurzy ruského jazyka jako cizího pro různé úrovně znalosti jazyka, kurzy zvyšování kvalifikace pro učitele ruštiny, výstavy, promítání filmů, konference a kulaté stoly, workshopy a odborné semináře. Svoji odbornou stáž zde absolvují studenti FF ZČU, oboru Mezinárodní vztahy – Ruská studia. Každé léto připravujeme zajímavé kurzy pro účastníky Mezinárodní letní jazykové školy ZČU.
Každý rok v dubnu pořádáme, společně s Českou asociací rusistů, z.s. a Česko-ruskou společností, z.s., krajské kolo festivalu recitace a zpěvu v ruském jazyce „ARS POETICA-Puškinův památník“. V roce 2020 to bude konat již 54. ročník tohoto festivalu. Soutěže se každoročně účastní kolem stovky žáků a studentů základních a středních škol Plzeňského kraje a také studenti ZČU. Všichni předvádějí své umění v oblasti recitace, zpěvu a dramatickém ztvárnění děl ruských autorů. Ruské centrum se také aktivně podílí na organizaci celorepublikového kolo festivalu „ARS POETICA-Puškinův památník“, které se koná v Praze, vždy v den výročí narození A.S.Puškina (6.června).
V sekci ruského jazyka při každoroční Konferenci studentských odborných prezentací v cizích jazycích, kterou pořádá UJP ZČU, prezentují v ruštině studenti Ruského centra a také zástupci SŠ svá odborná témata – např. mezinárodní vztahy nebo kvantová mechanika. V Ruském centru si můžete napsat „Totální diktát“. Je to celosvětová akce, které se ve stejný čas a hodinu účastní tisíce studentů a příznivců ruštiny.
Ruské centrum aktivně spolupracuje s Generálním konzulátem RF v Karlových Varech, Velvyslanectvím RF v Praze, Českou asociací rusistů a Česko-ruskou společností, Ruským střediskem vědy a kultury v Praze, Mezinárodním kulturním institutem „Klíč“ a s dalšími organizacemi v ČR i v zahraničí. To nám umožňuje dělat nové zajímavé projekty, posílat studenty na stáže a na letní jazykové školy, které se konají v různých ruských městech.
Naši studenti se pravidelně účastní také festivalu „Kamarádi, krásné je naše přátelství“, který organizuje fond „Russkij mir“. Se skupinou studentů ZČU jsme byli např. v Bělehradě, v Kamčii (Bulharsko), v Kitenu (Bulharsko). Účastníci si vždy odnesli vzpomínky na nová přátelství a krásnou atmosféru festivalu.
Ne náhodou získala vedoucí Ruského centra Vlasta Klausová v roce 2017 Čestnou plaketu fondu „Ruskij mir“ za šíření ruského jazyka a kultury za hranicemi Ruska a v letošním roce byla vyznamenána medailí Josefa Jungmanna za zásluhy v oblasti lingvistiky a překladu. Metodička Ruského centra, Varvara M. Golovatina, se v roce 2014 stala finalistkou mezinárodního konkurzu „Nejlepší učitel ruské slovesnosti v zahraničí“ a v Moskvě převzala diplom.
Přejeme Ruskému centru při Západočeské univerzitě v Plzni hodně dobrých studentů a další úspěchy.

Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů