ZASTAVENÍ JARA 1945



Na počest 75. výročí velikého vítězství vytvořil doktor historických věd a předseda Fondu «Русский мир» Vjačeslav Nikonov virtuální projekt “Dvacet osm zastavení jara 1945“.
Již od 12. dubna 2020, je možné číst, co se stalo v ten samý den na jaře 1945.
Projekt obsahuje sérii črt, ve kterých dr. Vjačeslav Nikonov – den za dnem – vypravuje o posledním měsíci Velké vlastenecké války. Od 12. dubna jsou články a unikátní fotografie uveřejňovány na speciálním webu:
K projektu autor napsal: «Nepodaří se nám oslavit 75.výroči vítězství tak, jak bychom chtěli. Pandemie i zde nelítostně zasáhla. Přesto si můžeme připomenout události jara 1945, využívat dokumenty, fakta, svědectví očitých svědků. Vše jak to bylo. Všední život i hrdinské činy na frontě. Strategické plány, záměry hlavních mocností a jejich lídrů. Operativní plány velitelů. Intriky politiků. Agónii Třetí říše».
Objektivní historický materiál projektu umožňuje jeho aktivní využití ve vzdělávací a osvětové činnosti.
Vjačeslav Aleksejevič Nikonov (5.června 1956, Мoskva) — sovětský a ruský politik, spisovatel, politolog, státní a politický činitel, vnuk V.M.Molotova, poslanec Státní dumy Federálního shromáždění Ruské federace, předseda Výboru pro vzdělávání a vědu. Doktor historických věd, děkan Fakulty státní správy Moskevské státní univerzity.
Mgr. Vlasta Klausová
vedoucí Ruského centra
Západočeská univerzita v Plzni

Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů