On-line maraton písní Bulata Okudžavy



Už od roku 1984 se 9. května, v den výročí narození básníka, prozaika, písničkáře Bulata Okudžavy (9.5.1924-12.6.1997), scházejí ve dvoře domu č. 43 na Arbatu desítky i stovky lidí, kteří mají rádi jeho písně, a společně je tu zpívají.
okudzava_W.jpg
Пускай моя любовь, как мир, стара,
лишь ей одной служил и доверялся.
Я – дворянин с арбатского двора,
своим двором введённый во дворянство.
Булат Окуджава
Lidé se tu scházejí v podvečer a bez přestávky zpívají dlouho do noci. Bulat Šalvovič žil v tomto domě jen jako dítě, prožil tu jen prvních 10 let svého života, ale dlouhá léta pak o Arbatu psal prózu, opěvoval ho v písních, básních. Letos se toto tradiční setkání, poprvé od roku 1984, kvůli koronavirové pandemii konat nemohlo, ale zato se příznivci Bulata Okudžavy a jeho písniček sešli on-line na unikátním hudebním maratonu Соединение сердец – старинное приспособленье. Organizátoři (Státní institut ruského jazyka A. S. Puškina v Moskvě a Mezinárodní portál autorské písně Bard.ru) věnovali tento unikátní on-line festival 75. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce, v níž bojoval i sám Okudžava, a přenášeli ho živě na YouTube.
9. května 2020 ve 14.00 hodin moskevského času si písňovou štafetu začali předávat legendární autoři a interpreti autorské písně z Ruska, Česka, Polska, Německa, Kanady. Zapojilo se 25 účastníků, kteří přispěli vzpomínkou, zamyšlením, zdravicí a v jejich přednesu zaznělo celkem 67 Okudžavových písní. Českou republiku v tomto maratonu reprezentoval Jaromír Nohavica, který, jak známo, se k Bulatu Okudžavovi stále hlásí a jeho písně ve vlastních překladech často zpívá na svých koncertech.
Od 17.00 hodin pak navázali účastníci každoročních hudebních setkání ve dvoře arbatského domu č. 43. Písně milovaného básníka zazněly v chronologickém pořadí, počínaje první Неистов и упрям… datované rokem 1946 a konče písní Отъезд, která byla napsána v roce 1994. Celý písňový maraton trval bezmála 9 hodin! Poslechnout si ho a podívat se na něj můžete na adrese:
Budete-li hledat především vystoupení Jarka Nohavici, můžete zvolit odkaz:
Určitě ale stojí za to tímto devítihodinovým streamem zalistovat a porovnat Nohavicovo vystoupení s ostatními písničkáři.
Marta Vágnerová

Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů