Májová vzpomínání 7 – u památníků na Moravě a v Čechách



Květnové povstání začalo 1. května v Přerově a šířilo se do dalších měst. V Československu se ho aktivně účastnilo asi 130 tisíc osob.
5. května vypuklo Pražské povstání a povstalci žádali o pomoc. V noci ze 7. na 8. května překročily úderné skupiny Rudé armády prostory hraničních přechodů v Krušných horách. Jednotky sovětské a polské armády postoupily směrem k severním československým hranicím, další sovětské jednotky útočily z oblasti Moravy a ze severního Rakouska. Němci se nechtěli vzdát a boje stále pokračovaly. Před půlnocí 8. května byl podepsán akt definitivní kapitulace.
Ráno 9. května pronikla sovětská vojska ze směru od Slaného a Veltrus do Prahy. Ještě týž den dopoledne sovětské letectvo bombardovalo Mladou Boleslav, aby zabránilo německým jednotkám v ústupu do amerického zajetí. Další den dorazily do Prahy jednotky 2. ukrajinského frontu a tanky 1. československé tankové brigády. Poslední větší bitvou druhé světové války svedenou na českém území byla bitva u Slivice 11. května 1945.
(zdroj: Wikipedie)
Vzpomínka u památníků v květnu 2020.
01rokytniceW.jpg
U památníku v Rokytnici u Přerova
02ROKYT 2W.jpg
Památník v Rokytnici u Přerova
03HradecW.jpg
Památník na Lesním hřbitově Hradce Králové
04emailW.jpg
Památník v Odolově na Trutnovsku
Připomenutí Svátku práce i uctění památky Osvoboditelů v lese
Doba, kdy se nemohou občané setkávat ve větším počtu na veřejnosti, je opravdu dlouhá. Členky Krajské rady Česko-ruského přátelství a Levicového klubu žen v Hradci Králové napadlo využít aktivně nově dané možnosti a setkat se v rouškách v počtu povolených deseti osob.
Vydaly jsme se na Lesní hřbitov k památníku Rudoarmějců. Přišly jsme již prvního máje, abychom si připomněly Svátek práce i 75. výročí osvobození naší vlasti od fašismu. Sedmadevadesátiletá členka Marta Svobodová Kolesová zarecitovala báseň našeho nedávno zemřelého básníka Jiřího Knoppa. Položily jsme kytici karafiátů a šeříků na společný hrob čtyř Rudoarmějců, kteří zemřeli na zranění a nemoci v květnu 1945 a zapálily svíčky. Pamětnice vlastních zážitků a vyprávění rodičů si vybavily dobu před 75 lety.
Na závěr setkání jsme si připily červenou griotkou na zdraví i k překonání koronaviru. Po nočním dešti nám setkání prospělo na těle i na duchu. Škoda, že nás nemohlo přijít více.
Hana Žatečková, Hradec Králové
05detailW.jpg
Památník Saši Bogdanova u Chocně
06kapkaW.jpg
Také letos zazpívala u památníku skupina Kapka
07janaW.jpg
Mgr. Jana Maksoudová u pomníku na hřbitově v Litoměřicích
08litoměřiceW.jpg
Památník v Litoměřicích
09olšanyW.jpg
Představitelé Společnosti Ludvíka Svobody, ČRS a ČAR a Svazu bojovníků za svobodu na Olšanských hřbitovech 9.5.2020.
Zleva plk. Ing. Miloš Šádek (SLS) s vnučkou Kristýnkou, Mgr.Jiří Klapka
a plk. Ing. Emil Kulfánek (SBS)

Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů