Dny Ruska v Ostravě



Tradiční akce - setkání u příležitosti Dnů Ruska v Ostravě, organizovaná honorárním konzulem Ruské federace v ČR Alešem Zedníkem, ve spolupráci s Ostravským ruským domem a Česko-ruskou společností se letos konala v sále restaurace Nagano 15. června 2020.
S úvodním slovem vystoupili honorární konzul Aleš Zedník a předseda Městské rady Česko-ruské společnosti Karel Šesták.
V další části programu prezentoval Jaroslav Heider svou knihu Nezapomeneme - Мы не забудем, vydanou u příležitosti 75. výročí osvobození Československa Rudou armádou. V publikaci je uvedeno více než 120 památníků a hrobů bojovníků za svobodu republiky na území Moravskoslezského kraje. Překlady popisků do ruštiny zpracovali členové Ostravského ruského domu, Ostravské univerzity a České asociace rusistů. Autor poděkoval všem spolupracovníkům a publikaci jim věnoval.
jelinek1_W.jpg
Populární písničkář a obětavý pedagog z Ostravské univerzity Igor Jelínek připravil zajímavé hudební pásmo o životě a díle Viktora Coje (1962-1990), lídra slavné ruské rockové skupiny Kino. Potom zazpívala talentovaná žákyně 8. třídy opavské ZŠ Alexandra Volkmerová a byla oceněna spolu s dalšími mladými interprety, kteří u příležitosti Dnů Ruska koncertovali v průběhu karantény on-line. Poděkování za jejich vystoupení patří předsedkyni Ostravského ruského domu, Anně Stuchlíkové. Setkání mělo tradičně milou a přátelskou atmosféru.
Z článku Tamary Galyninové
jelinek2.jpg
anna1.jpg
Igor Jelínek
Anna Stuchlíková
 
Závěr Dnů Ruska v Ostravě proběhl 23. června 2020 akcí
u Národního památníku II. světové války v Hrabyni.
hrabyne_W.jpg
Honorární konzul Aleš Zedník (uprostřed) a představitelé ČRS a
Ostravského ruského domu u Památníku v Hrabyni.

Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů