RUSKÁ PÍSEŇ OSTRAVA



Od roku 20l3 pořádá pravidelně Moravskoslezská krajská rada s partnery koncert Ruská píseň Ostrava. Vzhledem k současné epidemiologické situaci natočili kolegové alespoň video, které je v závěru článku.
volkmerova.jpg
Alexandra Volkmerová, Opava
Myšlenka představit našemu publiku nové ruské populární písně v podání českých zpěváků dala vzniknout festivalu Sovětská píseň Ostrava, který probíhal v letech 1979-1989. Představitelé Svazu českých skladatelů a koncertních umělců vyjížděli každoročně začátkem roku do Moskvy, kde ve Všesvazové agentuře autorských práv vybírali písně, které po návratu nabídli našim interpretům. Pokud se jim líbily, byl pořízen překlad, který přebásnili jejich „dvorní textaři“ a za doprovodu předních českých orchestrů se většinou v říjnu uskutečnil v Ostravě galakoncert s premiérou písní, který vysílala Čs. televize. Přestože festival narážel na neveřejně proklamovanou nechuť českých zpěváků zpívat sovětské písně – např. skupina Olympic odmítla vystoupit, vznikla na tomto festivalu řada dobrých písniček, které ale rozhlasoví redaktoři zařazovali do vysílání poměrně zřídka.
Na festival Sovětská píseň Ostrava se od začátku 90. let snažila navázat, po míře svých možností, Moravskoslezská rada koncerty ruských písní a od roku 2013 pravidelným podzimním koncertem Ruská píseň Ostrava, ve kterém vedle sebe vystupovali profesionální i amatérští umělci, účastníci festivalu ARS POETICA – Puškinův památník.
Vzhledem k současné epidemiologické situaci chtěli naši ostravští kolegové potěšit přátele u nás i v Rusku alespoň videozáznamem. Omlouvají se, že jde o amatérskou prvotinu i za některé nedostatky, které mohou být předmětem kritiky. Vedle toho ale mají ostravští řadu pozitivních ohlasů a myslím si, že je to inspirace a hlavně pozitivní výzva udělat něco lepšího.
Jiří Klapka