GAGARIN A HUDBA



Jurij Gagarin byl člověk múzický. Měl rád hudbu, literaturu i poezii. Na střední škole v Saratově hrál v orchestru na trubku. Podle vzpomínek jeho českých kamarádů měl rád české, moravské i slovenské písničky. K jeho nejbližším přátelům patřili hudební skladatelka Alexandra Pachmutovová a její manžel básník Nikolaj Dobronravov.
První kosmonaut světa znal i první písničku, která oslavila jeho let do vesmíru. Dobrý den, majore Gagarine - písnička známá pod tímto názvem se původně jmenovala Pozdrav astronautovi, vznikla bezprostředně v den, kdy došlo k letu a hned byla vysílána z ostravského studia v Československém rozhlase. Text písně napsal ostravský redaktor Pavel Pácl, hudbu složil trumpetista Jaromír Hnilička a píseň nahrál Gustav Brom se svým orchestrem a sám ji také nazpíval.
Autor textu, docent Pavel Pácl, který později působil na Masarykově univerzitě v Brně a na Ostravské univerzitě, vzpomínal:
„V ten den shodou okolností natáčel v ostravském studiu Orchestr Gustava Broma. Když přišla zpráva o Gagarinovi, hudební redakce se domluvila s Bromem, že by bylo dobré, kdyby se udělala nějaká písnička. Obrátili se na mne, protože věděli, že dělám texty. Byl jsem s tím hotový za dvě hodiny, za další tři hodiny byly na světě i hudba Jaromíra Hniličky a aranžmá. Jako první zpívala písničku tehdy velmi populární Jarmila Veselá, ale nebylo to úplně ono. Zkusila to zazpívat s Bromem jako duet a bylo to ještě horší. Nakonec se mikrofonu ujal sám Gustav Brom a tak to už zůstalo. Druhý den pak už píseň rotovala v rádiu pořád dokola, měla tak obrovský ohlas, že jsem si něco takového do té doby nedokázal představit. Hráli ji v rádiu, na zábavách, děti ji zpívaly ve škole."
Písnička byla známá i v Sovětském svazu. „Moc mne potěšilo“, říkal docent Pácl, „když mne o pár let později představili na naší ambasádě v Moskvě Juriji Gagarinovi, že hned věděl kdo jsem a písničku znal. V kontrastu s tou škrobeností a oficialitou, která tehdy vládla na každém kroku, udělal na mne Gagarin dojem velice skromného, srdečného a velmi příjemného člověka.“
Písnička měla opravdu veliký úspěch a hned na podzim roku 1961 vyjel do SSSR na turné orchestr Gustava Broma a na jaře roku příštího orchestr Karla Krautgartnera se sólisty Richardem Adamem, Juditou Čeřovskou, Janou Klikovou-Vrabcovou a mladičkým Karlem Gottem. Cesta československému swingu na sovětská pódia byla otevřená.
název
Jana Kliková-Vrabcová a Karel Kraurgartner se svým orchestrem
na svém prvním turné v Sovětském svazu
Gariela Hermelyová (Гэрмэлы) s orchestrem G. Broma v novoročním vysílání sovětského programu Modrý ohníček v r. 1963. V popisku ke klipu je místo Габриэла Гэрмэлы chybně uvedeno Габриэла Германи.
Kosmická tématika a let první člověka do vesmíra se odrazily i ve světové populární hudbě. Jednou z dalších písní nazpíval italský zpěvák Johnny Mondo a jmenovala se Yuri Rock, nebo Yuri Gagarin.
Johnny Mondo zpívá. „Zubní pastu vymačkám si na chléb, takový mám kosmický oběd“ a srovnává Gagarina s Adamem, protože „Adam byl první člověk na Zemi a Gagarin nad ní.".
To je, myslím, dobrý konec článku Gagarin a hudba.
Jiří Klapka
P.S. V roce 1979 se na albu bulharské vokálně-instrumentální skupiny BNA nazvaném Hvězdný okamžik (Звезден Миг) objevil hit věnovaný Juriji Gagarinovi
A v roce 1987 to byla finská rocková píseň