TELEMOST S VLADIMÍREM REMKEM



V rámci oslav 60. výročí prvního letu Jurije Gagarina do vesmíru se 8. dubna uskutečnila telekonference Praha – Bratislava – Moskva, kterou moderovala naše kolegyně Mgr. Anna Jevsinová, předsedkyně Mezinárodního kulturního institutu Klíč.
Žáci a studenti z České a Slovenské republiky besedovali s ing. Vladimírem Remkem, prvním kosmonautem Československa, emeritním europoslancem, velvyslancem ČR v RF, čestným předsedou Česko-ruské společnosti.
Vladimír Remek absolvoval osmidenní kosmický let v březnu 1978 jako součást programu Interkosmos v mezinárodní posádce kosmické lodi „Sojuz-28“ společně s Alexejem Gubarevem. Díky tomuto letu se Československo stalo po SSSR a USA třetí zemí na světě, která vyslala svého zástupce do vesmíru. Díky množstí otázek se plánovaných 30 minut komunikace se protáhlo na hodinu a půl. Vladimír Remek se podělil o to, jak se rozhodl stát se kosmonautem, vyprávěl o přípravě na kosmický let, o vesmírné kuchyni a stavu beztíže, vědeckých experimentech na oběžné dráze, o Zemi z vesmíru, přátelích-kosmonautech atd. Setkání se zúčastnilo více než 40 lidí. Videokomunikace účastníků konference probíhala v ruštině – jazyce mezinárodní vesmírné komunikace, protože právě v tomto jazyce poprvé celý svět uslyšel slavné Gagarinovo „Jedeme!“