Setkání u památníku Jurije Gagarina v Ostravě



U příležitosti 60. výročí letu uspořádali 12.4.2021 představitelé města Ostravy, Ruského domu a Česko-ruské společnosti Setkání u památníku Jurije Gagarina.
gagarin_ostrava_W.jpg
I přes nepřízeň počasí si účastníci vyslechli vyprávění o komonautech, informace o výtvarné soutěži „Pojechali!“ a pozvání na večerní koncert – přenos z Bajkonuru.
Na dobu před 60 lety a kosmonauty vzpomínala doc. Tamara Galynina, CSc., místopředsedkyně Ostravského ruského domu:
Byla středa 12. dubna 1961. Učila jsem biologii v 7. ročníku 119. střední školy ve Volgogradu a najednou vběhl do třídy kolega učitel a nadšeně zakřičel: „Náš kosmonaut je ve vesmíru!“ Vyběhli jsme s žáky na dvůr. Někdo pustil rádio a zazněl hlas hlasatele Levitana. Děti skákaly a křičely „Hurá!“ Byli jsme šťastni a velmi hrdí. Poprvé byl ve vesmíru člověk a byl to náš člověk!
Měla jsem štěstí – několikrát jsem se mohla setkat s první kosmonautkou světa Valentinou Těreškovovou. Na jednom zasedání mne seznámila s dalšími kosmonauty a já mohla hovořit s Jurijem Grečkem a Jurijem Malyševem, který mi řekl, že se narodil ve Stalingradské oblasti a často navštěvuje své příbuzné v Nikolajevsku, stiskla jsem si ruku s Pavlem Popovičem, Valerijem Bykovským, Vitalijem Sevasťjanovem a s milým Vladimírem Remkem.
Když se V. Remek vrátil do České republiky, byl předsedou Česko-ruské společnosti a jako poslanec Europarlamentu nás pozval do Štrasburku. V den výročí jeho letu do kosmu jsme mu předali dárek - model letadla MiG-21, na kterém létal. Sestavil jej manžel Karel Šesták s přáteli a já napsala zdravici ve verších.
Finské město Kemi, to je partnerské město Volgogradu a já se tam setkala s dalším kosmonautem Jurijem Vasiljevičem Malyševem. Ten byl ve vesmíru dvakrát. V soukromí hotelového pokoje nám vyprávěl zajímavosti o letech, o indickém astronautovi, o tom, jak oslavovali společný návrat na Zemi. Později jsem ve Volgogradu tlumočila finské delegaci na setkání s kosmonautem Vitalijem Sevastjanovem.
Ráda vzpomínám na všechna ta příjemná setkání s kosmonauty. Na setkání s inteligentními, bystrými, vzdělanými, neobyčejnými a přitom skromnými lidmi, které ozdobil hvězdný prach.
Tamara Galynina