UNIKÁTNÍ VÝSTAVA RUSKÉ AVANTGARDY



Zámecká jízdárna v Hluboké nad Vltavou otevřela ve čtvrtek 6. května 2021, za speciálního režimu, výstavu Malevič – Rodčenko – Kandinskij a ruská avantgarda ze sbírky Muzea umění Jekatěrinburg. Výstava v Alšově jihočeské galerie potrvá do 1. srpna 2021.
3_W.jpg
Z Muzea umění v Jekatěrinburgu je zapůjčeno 36 maleb. Kolekce zahrnuje díla, která vytvořili Malevič, Kandinskij, Alexandr Rodčenko, Natalia Gončarovová nebo Michail Larionov. Jsou to malby z let 1910 až 1920.
5_W.jpg
Sbírka z Jekatěrinburgu ze začátku 20. let minulého století se v Evropě jako celek objevila pouze jednou, v roce 2016 v Budapešti. Pojistné smlouvy jsou v miliardách Kč. Z Jižních Čech výstava zamíří do Moskvy, pak do jihokorejského Soulu. Ruské umělce představila Alšova jihočeská galerie již v roce 2015 kolekcí Ilja Repin a ruské umění. Výstava přilákala 13.000 lidí a byla oceněna Cenou Stříbrný lukostřelec.
4_W.jpg
Vedoucí zastupitelství ceny Stříbrný lukostřelec Elena Sorokina nám napsala:
Před pěti lety mě ředitel galerie Aleš Seifert požádal, abych pomohla tlumočit při jednání s ředitelem Ruského střediska vědy a kultury v Praze Leonidem Gamzou. Účelem jednání bylo uspořádat výstavu Kazimira Maleviče v Alšově Jihočeské galerii. Napsali jsme dopisy do Treťjakovské galerie, a pak jsem ztratila pana Seiferta na čas z očí. Před dvěma lety jsme se na nějaké výstavě znovu setkali a on se mnou sdílel radost, že se výstava v České republice nakonec uskuteční. Nebude to však ze sbírek Treťjakovské galerie, ale z Muzea výtvarného umění v Jekatěrinburgu. Po celé republice proběhla vloni propagace výstavy, ale kvůli pandemii nebylo možné jí otevřít. A teď konečně stojím na vernisáži výstavy, jsem šťastná za Aleše Seiferta a trochu mu závidím jeho odhodlání. Navštivte tuto výstavu, nebudete litovat. Jedná se o jedinečnou kolekci ruského umění.
Aleš Seifert přebírá Cenu Stříbrný lukostřelec
aseifert_W.jpg