PARLAMENT, JAZZOVÁ SEKCE A SLOVANÉ, ANEB JEDEN NEOBYČEJNÝ DEN V PRAZE



Vážím si těch, kteří spojují lidi, kteří jsou ochotni pro ně něco udělat. Takovou je i naše milá spolupracovnice, dlouholetá učitelka Mgr. Hana Žatečková, která před lety stála u obnovení krajských přehlídek Puškinova památníku ve Východních Čechách. Je organizátorkou mnohých kulturních, společenských i vzpomínkových akcí. Velmi oblíbené jsou i výlety pořádané Krajskou radou Česko-ruské společnosti Královéhradeckého kraje a Levicovým klubem žen. O zájezdu do Prahy, který se uskutečnil ve středu 26.května 2021, nám paní Hana napsala:
Začalo to pozváním královéhradeckého poslance Zdeňka Ondráčka na exkurzi do Poslanecké sněmovny, ke kterému se přidaly další zajímavé akce. Navštívili jsme krásné sněmovní prostory malostranských paláců a kromě milého a přátelského přijetí a besedy s poslanci jsme shlédli v přímém přenosu také jednání sněmovny.
V poledne si nás před PS vyzvedl předseda ČRS Jiří Klapka a dovedl do Jazzové sekce na jedinečnou výstavu dokumentárních plakátů z druhé světové války. Tam nás očekával a srdečně přivítal sám ředitel pan Karel Srp, provedl nás expozicí a informoval o mnoha zajímavostech při vzniku výstavy i z jejího průběhu.
název
Zaujala nás mj. zdravice, kterou zaslal organizátorům výstavy prezident Vladimir Putin. Viděli jsme plakáty sovětské, protože padlých bylo nejvíce právě ze Sovětského svazu, plakáty britské, americké i plakáty dalších států a také panel věnovaný Protektorátu Čechy a Morava. Velmi silným dojmem na nás zapůsobily německé protižidovské plakáty. Ze záznamu jsme slyšeli autentické hlasy z válečného rozhlasového vysílání. Hudební ilustrací výstavy pak bylo pásmo dobových písní, které zněly na všech stranách fronty. Jiří Klapka vyprávěl, že nejen Škoda lásky, ale i řada dalších českých písní se zpívala v mnoha světových jazycích. Písničky hrál a zpíval a my zpívali společně s ním a zejména si dali záležet na závěrečné Kaťuši.
název
Po programu nás pan Karel Srp pozval do „zákulisí“ Jazzové sekce. V unikátním prostoru, který před námi navštívila řada osobností naší i světové kultury i politiky jsme nadšeně poslouchali jedinečná vyprávění a vzpomínky našeho pozorného hostitele, který každému z nás na památku věnoval odznáček z výstavy a hlavně unikátní vydání knihy Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále, doplněné dokumenty vypovídajícími o době, kdy tato kniha poprvé vyšla. Na závěr jsme se společně vyfotografovali před bustou francouzského prezidenta Francoise Mitterranda a neradi se s panem Srpem loučili.
název
Naše prohlídka Prahy pokračovala, přes romantickou Kampu a Karlův most jsme došli na Staroměstské náměstí, kde jsme přímo v 15 hodin zastihli v pohybu orloj.
Naše poslední zastávka byla ve Slovenském domě, kde jsme byli všichni poprvé. Pozval nás sem Jiří Klapka, který se zasloužil o moskevské vydání knihy Jaromíra Slušného Nejstarší slovanské mýty a báje, přeložené Galinou Lifšic-Artrěmjevovou. Současně se prezentovala i pozoruhodná a krásně výtvarně vypravená sbírka básní Radovana Masára Slavjan, verše uveřejněné hned v několika slovanských jazycích. Akci vtipně a zasvěceně moderoval ředitel Slovenského domu Vladimír Skalský.
název
Setkání bylo velice příjemné, po křtu knihy jsme ještě besedovali, zpívali a ani se nám nechtělo odjíždět domů. Celý den se nám vydařil a plni dojmů jsme se vraceli. Děkujeme všem, kteří se na této akci podíleli.
Hana Žatečková
Fotografie: Milan Rychtrmoc