JIŘÍ SUCHÝ - 90, TŘETÍ ČÁST



Jak jsem psal v prvním článku, Jiří Suchý, velmistr laskavé poetiky a poetické srandy oslavil 1. října 2021 v Divadle Semafor devadesátiny recitálem, sestaveným z vlastních písní a nazvaným Znám ještě starší lidi.
grafika_W.jpg
Autorem portrétu Jiřího Suchého je Jiří Šlitr
Měli jsme s manželkou Soňou štěstí být mezi pozvanými a těšili se na recitál o kterém včera vysílala ČT reportáž.
Teď tedy sedíme v hledišti Divadla Semafor na recitálu k devadesátinám Jiřího Suchého.
Přišli jsme dostatečně brzy, abychom si užili sváteční atmosféry a dobré energie, která je ve stěnách divadla. Vedle vlastní gratulace jsme měli pěkné poslání – předat oslavenci blahopřání od Ľubomíra Feldeka, mého nejmilejšího slovenského básníka a překladatele.
Hraje Orchestr divadla Semafor, přichází oslavenec, říká, že nerad veřejně oslavuje, protože nikdy neví, jak se u toho má tvářit a že nebude oslavovat 100. narozeniny, že si počká až na ty sto šesté. Vypráví, zpívá, tančí. Obdivuhodné! Těžko najít slova vyjadřující nejvyšší stupeň nadšení. Jiří Suchý zpíval s orchestrem Semaforu minimálně 25 vlastních písní, které složil pro jiné zpěváky, hrál na banjo, tančil a celý večer moderoval. Vyznal ke své lásce k vážné hudbě, swingu, jazzu, country, ale také, jak dodal, ač se to prý příliš nenosí, k ruským písničkám!
Večer letí, nadšené publikum aplauduje ve stoje jeho pěveckým výkonům, včetně Arie měsíce s náročným scatem, oceňuje i výtečná vystoupení Jitky Molavcové. Pan Suchý přidává: A nestůjte! Stojí se při hymně! Říká, že byl požádán, aby při nějaké slavnostní příležitosti zazpíval v Národním divadle naši hymnu. Zazpíval - a národ se rozdělil na dva tábory. - Jedni mi nadávali, že to je svatokrádež a druzí chválili, že konečně vědí, o čem se tam zpívá. Tak vám ji zazpívám jako píseň slepého houslisty Mareše na ševcovské pouti – Fidlovačce. Krásné, dojemné.
Pan Suchý ví o čem zpívá. 
Jak si to přál, na jevišti se gratuluje, ale jen krátce. Pospícháme za oslavencem do šatny a řadíme se za Václava Hudečka a Evu Trejtnarovou. Předávám blahopřání od Ľubomíra Feldeka, vedle své gratulace i ilustrované říkánky Z roztockých luhů a hájků, které mi Feldek přeložil do slovenštiny. - Víte, že mám rád Feldekovy verše, Zábranského ilustrace a že v Roztokách jsme s Jitkou předevčírem otvírali výstavu? Věděl jsem.
roztoky_1_W.jpg
roztoky_2_W.jpg
Věděl jsem a také jsem panu Suchému navrhl uspořádání večera ruských písní v jeho interpretaci. Návrh byl přijat!
Jiří Klapka
plakat_suchy_roztoky_2_W.jpg