KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ – 200 TŘEŠNÍ, VÝSTAVY, KONFERENCE A KNIŽNÍ VELETRH



Havlíčkoborovští vysadí u příležitosti 200. výročí narození svého nejslavnějšího rodáka Karla Havlíčka Borovského alej z dvou set třešní.
Vzpomínkovou akcí nazvanou Na den přesně uctí památku KHB u jeho rodného domku https://khb200.cz/oslavy/havlickova-borova/. V průběhu roku sehrál divadelní spolek JenTak loutkovou hru Král Lávra. Na úřadě městysu a v knihovně se prodává nově vydaná publikace Borovský Havle, jsme slepí nástrojové času (i po 200 letech)?.
borova_W.jpg
rodny_dum_W.jpg
Městys Havlíčkova Borová, rodiště KHB
Rodný dům KHB v Borové
Havlíčkova Borová získala svůj název v roce 1949. Rozprostírá se v pomezní krajině Českomoravské vrchoviny na táhlém kuželovitém svahu. Karel Havlíček se zde narodil 31. října 1821. Když mu bylo dvanáct let přestěhovala se rodina do Německého, od října 1945 Havlíčkova Brodu.
muzeum_HB_W.jpg
V domě rodičů KHB v Havlíčkově Brodě je dnes Muzeum Vysočiny
Havlíčkobrodští připravili k oslavám 200. výročí řadu akcí https://khb200.cz/oslavy/havlickuv-brod/. S ředitelem Muzea Vysočiny Mgr. Michalem Kampem, erudovaným, nadšeným odborníkem a milým společníkem jsem si povídal 15. října 2021 před zahájením výstavy Havlíček v našich životech.
reditel_W.jpg
Ředitel Muzea Vysočiny Michal Kamp při zahájení výstavy
Muzeum vlastní asi 7000 předmětů se vztahem k Havlíčkovi. Je to například počítadlo – sčot, který si Havlíček přivezl z Ruska, kytara, Havlíčkův zlatý pečetní prsten, který muzeu věnoval prezident T.G. Masaryk, nebo talíře, které používal Havlíček a později prezidenti Masaryk i Beneš.
S panem Kampem jsme si také povídali o Havlíčkovu kamarádovi, hudebníku a učiteli Františku Buttulovi (1820- 1886) z Chotěboře i o nejslavnějším chotěbořském rodákovi Janu Antonínu Marešovi (1719–1794) zakladateli „ruské rohové hudby“, který je v Rusku známější než v Chotěboři.
vernisaz_W.jpg
talire_W.jpg
busty_W.jpg
Talíře, které postupně používali Havlíček, Masaryk a Beneš
Havlíčkovy busty
* * *
Tisíce lidí navštívily havlíčkobrodský Podzimní knižní veletrh, který již po jednatřicáté nabídl největší přehlídku české knižní produkce. Jeho součástí byl cyklus Karel Havlíček Borovský a svoboda slova ve 21. století, který zahájil ve velkém sále knihovny předseda Senátu Miloš Vystrčil poněkud zvláštním vystoupením nazvaným Jsem Tchajwanec. V průběhu veletrhu v cyklu vystoupil ředitel muzea Michal Kamp, dále spisovatelka Radka Denemarková a novináři a překladatelé Libor Dvořák a Jaroslav Formánek. Byla představena kniha Borovský Havle, jsme slepí nástrojové času (i po 200 letech)?. Osobnosti z regionu, politici, novináři, historici i přátelé z Brixenu poskytli svůj osobní pohled na to, co pro nás Havlíček dnes znamená, zda je aktuální a čím nás i po tolika letech oslovuje.
Na knižním veletrhu vystoupila řada literárních osobností - Alena Mornštajnová, Irena Obermannová, Jiří Žáček, Martin Hilský, Michal Viewegh či Ivan Kraus. Veletrh byl místem setkávání nadšenců a přátel. Moc rád jsem se viděl mnoha přáteli - k nejmilejším patřilo setkání s bývalými členy mého pražského divadelního studia Iris - Julií a Ladislavem Vondrákovými a obětavým, talentovaným režisérem dětských souborů Karlem Tomasem, který na veletrhu představoval knižní produkci Národního informační a poradenského střediska pro kulturu NIPOS. JUDr. Ladislav Vondrák je známý havlíčkobrodský notář a již více jak třicet let se významně podílí na kulturních aktivitách, které překračují rámec města a regionu.
sestava_W.jpg
Zleva: Ladislav a Julie Vondrákovi, Jiří Klapka a Karel Tomas
* * *
Ve staré radnici se konala 26.- 27. října 2021 vědecká konference za účasti našich předních historiků https://khb200.cz/oslavy/26-27-rijna-konference-k-havlickovu-vyroci/.
Jubileum Karla Havlíčka Borovského (1821 až 1856) si připomínají i další místa na Vysočině. Např. výstava v Malči, besedy, přednášky a další akce.
* * *
Karel Havlíček Borovský vynikal v psaní epigramů a má řadu nástupců
(výběr ze Soutěže o nejlepší epigram)
Středoškolský učitel
Pane můj, měj na paměti,
že mám dvakrát těžký cíl:
abych zkrotil cizí děti a ty vlastní uživil.
Karel Henc, Brno

Realistický
Je to prostě tak.
Za tučné všimné
je nemožné možné,
nebo naopak.
Jaroslav Homolka, Jámy
Radši sklapni, hejle - už ti raší špejle!
Nejhloupější jelita
propadají často klamu,
že jsou elita.
Dušan Kučera, Klatovy

Penzijní menu
V rozpočtu se šíří tenze,
z penzí budou polopenze.
Stále není dosti daní?
Bude to jen se snídaní.
Eva Zvelebilová, Rychlov