ARS POETICA – KDYŽ MÚZY NEMLČÍ



Verše a písně v ruštině i ukrajinštině zněly na celomoravské přehlídce Festivalu ARS POETICA - Puškinův památník, která se konala 7. dubna 2022 v aule Obchodní akademie Mohelnice.
Šestnáct vystoupení zpěváků a recitátorů napříč Moravou – od Krnova až po Hustopeče. Každé vystoupení byl zážitek, o každém by se mohl napsat článek.
Tak alespoň stručně o některých:
Dvojčata Soňa a Pavlína Grosovy z Gymnázia ve Šternberku zaujala recitací – Soňa Jeseninovými verši Кто я, что я? a Pavlína básní Жiнко, чого Вu палчете, kterou napsala ukrajinská básnířka Хрыстя Поляньска.
Aneta Randusová ze ZŠ Vidče u Rožnova pod Radhoštěm si oblékla sarafán a skvěle vyprávěla pohádku. Její kamarádka a spolužačka Lilee Parks nadaná pohybem, hlasem i komikou zpívala a doprovázela se na klávesy.
LP02_W.jpg
LP01_W.jpg
 
Aneta Randusová a Lilee Parks ze ZŠ Vidče u Rožnova pod Radhoštěm
Něžný projev Kláry Kulhánkové (Gymnázium Litovel) v Borodinově písní Улетай на крыльях ветра z opery Kníže Igor střídal dynamický zpěv Elišky Varmužové z Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži.
Pohladilo vystoupení Kateřiny Šnyrchové a jejího citlivého doprovodu (Gymnázium T. G. Masaryka Hustopeče).
Naprosto vyrovnané bylo zastoupení mladých mužů. Okouzlili všichni. Každý byl jinak zajímavý a originální – např. Kryštof Vaněk a Petr Pecháček (Gymnázium Holešov), Vojtěch Pur (Gymnázium Litovel) i Daniel Bräutigam (SŠ logistiky a chemie Olomouc). Nelze se nezmínit o půvabném vystoupení studentů SŠ z Krnova s pohádkou Mrazík a zejména o nápadité scénické legraci a jedinečné studentské recesi Что то чешское по русски, kterou připravila Mgr. Petra Františková z Gymnázia Holešov.
001_W.jpg
002_W.jpg
Kolektiv gymnázia Holešov
„Vaše vystoupení je splněním jednoho mého divadelního snu“, řekl jim předseda poroty Mgr. Jiří Klapka z Prahy. Jeho recitál ukrajinských písní uzavíral koncertní program. Jiří Klapka strhnul - ostatně jako vždy - ke společnému zpívání a v písničce Дай же, Боже, добрий час s ním celý sál zpíval refrén Ой ну ну, ой ну ну, pозвеселім родину.
004_W.jpg
Zeptali jsme se: Jak hodnotíte přehlídku?
Mgr. Jiří Klapka: „Jako jednu z nejlepších, které jsem za čtyřicet let viděl.“
Mgr. Jana Burešová, členka poroty: „Velmi dobrá úroveň jednotlivých vystoupení, v mnohých případech nadprůměrná. Nadšení soutěžících, hravost, dobré jazykové schopnosti. Zápal, s jakým předváděli jednotlivé scénky. Za tím vším je cítit obětavá práce pedagogů. Ukázalo se, že jejich úsilí připravit své svěřence na tuto soutěž přineslo obdivuhodné výsledky.“
Doc. PhDr. Eva Vysloužilová, CSc., dlouholetá vedoucí katedry RJ Univerzity Palackého Olomouc: „Celá přehlídka se nesla v duchu úcty k jazyku a autorům, které si účinkující zvolili. I několik začátečníků, zápolících s ruštinou necelý rok, ukázalo, že láska a chtění dokáží doslova divy. Potěšující byl inovativní přístup k textům. Tradičně zaznívající obavy ze "stále stejného Puškinova Oněgina" byly zcela zapomenuty. Znovu se potvrdilo, jak velké a nepříliš oceňované je pedagogické mistrovství našich ruštinářů, jak velké porozumění mají pro potřeby svých žáků.“
Díky za krásným den patří všem. Pedagogům, účinkujícím, porotě a zejména obětavým organizátorům z OA Mohelnice ing. Josefu Peškarovi zvláště pak duši a motoru celé akce Mgr. Šárce Miketové.
Poděkování patří i školskému odboru Olomouckého kraje. Od jeho vedení se celé akci dostalo nejen porozumění, ale i sponzorského zajištění.
005_W.jpg
Korunou přehlídky pak bylo předání nejvyššího ocenění České asociace rusistů Medaile Josefa Jungmanna paní docentce Evě Vysloužilové a paní magistře Šárce Miketové.
Lenka Weissová
na_konec_W.jpg