Dvojnásobný český úspěch v Moskvě



     Studenti Gymnázia Uničov a Gymnázia Šumperk se zapojili do mezinárodního festivalu „O Rusku rusky“. Soutěž probíhala v sedmi kategoriích: v recitaci, znalosti ruských reálií, zpěvu, tanci, fotografování, kreslení a filmování. Do prvního, kvalifikačního kola zasílali účastníci elektronický záznam svého vystoupení, který vyhodnotila odborná porota. Ta nominovala nejlepší z nich k postupu do druhého kola v Moskvě, kde bylo po živém vystoupení rozhodnuto 3. - 6. června 2013 o konečných vítězích.
     Studentka uničovského gymnázia Zuzana Krejčí získala 1. místo za recitaci úryvku z Puškinova Evžena Oněgina. Její vystoupení vzbudilo u poroty velký zájem. Moskevské rádio Svoboda ji pozvalo k účasti na hodinovém rozhlasovém vysílání pro celé Rusko, kde v jejím podání znovu zazněl „Dopis Taťány Oněginovi.“ S velkým ohlasem publika vystoupila i na závěrečném ceremoniálu v Domě hudby.
     Výrazného úspěchu dosáhla i čtveřice šumperských gymnazistů, kteří nacvičili tanec na motivy ruské národní písně Kadryl. V konkurenci řady tanečních souborů z mnoha zemí skončili na krásném 2. místě.
     Obě gymnázia byla oceněna za kvalitní přípravu svých studentů a za práci na organizaci festivalu. Blahopřejeme!