ZASEDÁNÍ PREZÍDIA MAPRJAL V SRBSKU



Po více než dvou letech se uskutečnilo v Bělehradě zasedání prezídia Mezinárodní asociace učitelů ruského jazyka a literatury (MAPRJAL).
Je tradicí, že se tato zasedání konají při příležitosti mezinárodních rusistických akcí, jako byla napřiklad v r. 2015 v Praze konference mladých rusistů nazvaná Pražská rusistika. Bělehradské fórum mělo název Zlatý věk ruského realismu: zkušenost z četby.
Na programu jednání Mezinárodní asociace učitelů ruského jazyka a literatury (MAPRJAL) byla mimo jiné příprava XV. Kongresu MAPRJAL pod názvem „Ruský jazyk a literatura v měnícím se světě“. Byl schválen termín kongresu – druhá polovina září 2023, Petrohrad, Ruská federace.
vodolazkin_W.jpg
Hovoří spisovatel Jevgenij Vodolazkin (RF), vlevo prof. Alexej Varlamov (RF),
vpravo prof. Biljana Marič (Srbsko)
Byla přijata informace o odstoupení dvou německých kolektivních členů MAPRJAL z celkových osmi a individuálního polského člena – Grzegorz Zentalia z Nového Sadu.
kolumbus_W.jpg
spanel1_W.jpg
Prof. Dario Flores Arcilla Ruben (Kolumbie) hovořil
na téma recepce díla L. N. Tolstého
v latinskoamerickém prostředí.
Prof. Rafael Guzmán Tirado (Španělsko) vystoupil
s referátem na téma Dostojevskij a Španělsko.
Prezídium schválilo přijetí dvou kolektivních členů: Španělské asociace odborníků na ruský jazyk a kulturu (Madrid) a Domu ruského zahraničí A. Solženicina (Moskva). Dále přijetí dvou individuálních členů - docenta Andižanské státní univerzity Uzbekistánu Dmitrije Popova a Dr. Lorenza Amberga, lektora ruské literatury a kultury, emeritního radu vyslance Švýcarska v Moskvě a Bělehradu a velvyslance v Gruzii, Arménii a Řecku.
amberg1_W.jpg
Dr. Lorenzo Amberg
foto převzato z webu diplomatic.gr
Nový člen asociace Dr. Lorenzo Amberg je typ ruského knížete – vysoký, štíhlý s oduševnělou tváří zdobenou pěstěným plnovousem. Při společné večeři nám vyprávěl o svých diplomatických misích, včetně té srbské během bombardování Bělehradu, továren a mostů i o své lásce k ruskému umění a literatuře.
Velmi nám byla sympatická Ambergova poznámka, kterou připojil k žádosti o přijetí za člena MAPRJAL.
"Považuji za důležité podporovat výuku a šíření ruské literatury a kultury právě v době, kdy v rámci krátkozraké politiky dochází k vážným pokusům systematicky ničit všechny mosty mezi Evropou a Ruskem, včetně těch kulturních. V rámci svých skromných sil jsem připraven se aktivně podílet na obnově těchto vazeb, bez nichž evropská kultura nemůže být kompletní."
Mluví mi z duše.
J. Klapka
* * *
Mladí srbští rusisté vystoupili v sekci Výuka ruštiny prostřednictvím ruské klasiky.
mr1_W.jpg
mr2_W.jpg
mr31_W.jpg