JINÝ POHLED - BESEDA O MĚSTĚ STANICA LUHANSKA V HRADCI KRÁLOVÉ



Společnost přátel Luhanské lidové a Donbaské lidové republiky v ČR pomáhá v oblasti školství a kultury už od roku 2016. Společnost poskytuje humanitární pomoc zejména dětem v těchto republikách.
beseda_2_W.jpg
O svých kontaktech a návštěvách republik vyprávěl Mgr. Jiří Vašek v závěru srpna také na besedě v Hradci Králové. Pro Levicový klub žen a Česko-ruskou společnost promítal fotografie z míst, která v obou republikách navštívil a informoval o těžké situaci, kterou zde měli již před osmi lety s ostřelováním jejich území Ukrajinci, o nynější situaci, například ve městě Stanica Luhanska. Ve svém vystoupení se hlavně věnoval dětem, které se v této těžké době učí spíše distančně, aby ve školách nepřišly o život. Jak víme, stovky z nich již leží v tzv. Alejích andělů. V nedávné době střela usmrtila i dvě učitelky. Když situace dovolila jeho návštěvy, dovážel sem humanitární pomoc – například nová okna, nebo moderní školní tabule a jiné dary. Měl velkou radost, že se setkal s příbuznou hrdiny z Mladé gardy. Donbas navštívil se skupinou zahraničních novinářů zatím naposledy na jaře letošního roku – v Mariupolu byli v nemocnici za zraněnými dětmi.
beseda_1_W.jpg
Jaromír Vašek vyprávěl hlavně o tom pozitivním, co děti prožívají – např. o slavnostním ukončení školního roku a zajímavé klubové činnosti. Více si můžete přečíst na webových stránkách společnosti. Vzpomněl také na návštěvy dívčího pěveckého souboru v Praze, které se uskutečnily ještě před kovidem. V republikách, jež dávno nejsou nostalgicky socialistické, je život velice obtížný, probíhají tam boje obou stran konfliktu, ale obyvatelé by nechtěli patřit pod Ukrajinu. Kdyby jim nebránila v samostatnosti, mohlo by vše probíhat jinak.
Čtyřicítka účastníků a účastnic besedy v Hradci Králové nakonec přispěla dary na činnost Společnosti přátel Luhanské lidové a Donbaské lidové republiky.
PhDr. Miroslava Vohralíková