SVĚŽÍ PŘÁTELSKÝ DUCH VLÁDL NAD AZBUKOU



Své dojmy o 28. celostátní rusistickém semináři nám napsal milý kolega, šéfredaktor AVD revue a dlouholetý lektor ČJ v Jekatěrinburgu Mgr. Radan Kapucian.
Již po páté se na pohostinné půdě Obchodní akademie v Mohelnici konal Celostátní rusistický seminář. I tentokrát se sjeli učitelé ruského jazyka z celé naší republiky, zastoupeni byli kantoři ze základních, středních i vysokých škol. Jelikož mnozí z nich působí v oboru dlouhá léta, jednalo se často o setkání starých známých, ale byly zastoupeny všechny generace.
11_ ucebna.jpg
Organizátoři připravili pestrý program zaměřený především na moderní metody výuky ruského jazyka a literatury, na využití nových technologií, na překonávání bariér spojených s nácvikem azbuky, ale také na to, jak zpestřovat hodiny ruštiny tak, aby žáky cizí jazyk ještě více bavil.
Opravdu každý si mohl najít inspiraci pro svoji další praxi. Uveďme alespoň pár postřehů. Například kolegyně Malenová seznámila kolegy s novými didaktickými programy využitelnými ve výuce, včetně praktických ukázek. Myslím, že všechny přesvědčila o tom, že malovat a komentovat svoje pocity může opravdu každý. Kolegyně Levá se zaměřila na perličky z výuky a konstatovala, že ani příliš nezáleží na rodném jazyku žáka. Paní Nyklová nám připomněla známé ruské svátky, včetně srovnání s jejich podobou za sovětské éry.
45_ucebnice_2.jpg
Kolegyně Ivanov-Maksoudová pak pobavila plénum hravými aktivitami zaměřenými mj. na nácvik azbuky a pochlubila se nově vydaným učebnicemi ruštiny od vydavatelství TAKTIK, na nichž se autorsky podílela. Též třeba zmínit půvabnou pozvánku kolegy Ivanova do jeho rodného Kyrgyzstánu.
41_kyrg_klapka.jpg
J.Klapka uvedl besedu o Kyrgyzstánu
Samozřejmě, že zlatým hřebem programu se stalo vyhlášení dalšího, v pořadí již 57. ročníku festivalu ARS POETICA – Puškinův památník.
10_s_kapucianem.jpg
Po skončení oficiálního programu pokračovala družná zábava při zpěvu českých i ruských písní spojená se vzpomínáním na mnohaleté zkušenosti s úspěšnými mezinárodními projekty. Každé příjemné setkání s přáteli, obzvláště pak v podivné dnešní době, potěší.
Na viděnou zase za rok!
RK