32. KNIŽNÍ HAVLÍČKŮV BROD



Letošní již 32. Podzimní knižní veletrh se konal 14. a 15. října 2022 v Havlíčkově Brodě.
Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě je asi největší setkání spisovatelů, vydavatelů a nakladatelů pod jednou střechou u nás. Nakladatelů bylo letos 135 a návštěvníků asi čtrnáct tisíc, tedy prý o dvacet procent více než vloni.
Věřím, protože Kulturní dům Ostrov byl pěkně nadýchnutý atmosférou s mámivou vůní knih, se stejně posedlými lidmi a kamarády, pro které je veletrh příležitostí spojení příjemného s příjemnými.
Mezi knihami, které jsem si z Havlíčkova Brodu přivezl, je obsáhlý sborník Tekuté písky věnovaný šedesáti letům Šrámkova Písku, celostátní přehlídky experimentujícího divadla.
A také zajímavé vydání knihy Epigramy od Karla Havlíčka Borovského.
obalka_epigramy_W.jpg
Knihu vydal v roce 2016 Okrašlovací spolek Budoucnost a obsahuje mimo jiné i epigramy, které psal Havlíček německy. Do češtiny je velmi dobře převedl Ladislav Vondrák - kamarád, notář, básník a samozvaný strážce Středu Evropy v Havlíčkově Brodě a Poetických míst U Notáře.
Ladislav Vondrák společně s Petrem Mičolou, což je krajinářský architekt, básník a hudebník, měli 14. října v Poetickém podkroví opravdu milý a vlídný večer písniček a poezie nazvaný V zajetí jinotajů.
Další den jsem, společně s kapelníkem Petrem Šimáčkem, představil písničky a rýmovačky Z roztockých luhů a hájků. První představení bylo pro divadelní přátele, se kterými se znám již čtyři krásné desítky let a jich se právě týká, tvrzení, že veletrh je spojení příjemného s příjemnými. Tvářil jsem se, před nimi jakože nic, ale přece jen jsem měl trému, která opadla hned potom, co jsem poznal, že pořád plujeme na stejné vlně.
Bylo mi s nimi dobře a svobodně jako vždy a to druhé představení pro veřejnost ulétlo ve stejné pohodě. Před závěrečnou písničkou mi přišlo, že se mi zdá pěkný sen. Milá slova zazněla i směrem k překladům do ruštiny Galiny Artěmjevové, do slovenštiny Lubomíra Feldeka a samozřejmě k ilustracím Adolfa Zábranského.
Mezi členy mého dávného divadelního studia Iris byla i Veronika Valíková, která na veletrhu představila svou novou knihu Češtinářky - román z prostředí elitního gymnázia.
cestinarky_W.jpg
Autorka říká:
Kdyby se Don Quijote pokusil svést souboj s českým školstvím, pokorně by se za pár hodin vrátil k větrným mlýnům. Češtinářce Tereze dělá ze života peklo byrokracie a despotický ředitel. Naštěstí má podobně naladěné kolegyně, studenty s otevřenou myslí i Čaroděje, který jí vykouzlí v duši klid… S jejich pomocí se vydává do světa příběhů.
A já se zase za rok rád vydám do Havlíčkova Brodu.
Jiří Klapka