UNIKÁTNÍ VÝSTAVA ALFONSE MUCHY PRODLOUŽENA DO KONCE ROKU 2022!



Pospíchal jsem, protože necelé dva týdny zbývaly do 31. října 2022 kdy byl plánován konec unikátní výstavy nazvané Mucha, rodinná sbírka v prostorách Valdštejnské jízdárny na pražské Malé Straně.
vchod2.jpg
Výstava, pořádaná Nadací Mucha a Senátem, přibližuje nejdůležitější etapy Muchova života, které zásadním způsobem formovaly jeho tvorbu i myšlení. Ukazuje jeho všestrannost - litografie, olejomalby, šperky i sochy.
nevol.jpg
Slovanská epopej - Zrušení nevolnictví na Rusi
Druhá část je zaměřena na Slovanskou epopej a vrcholí nedokončeným triptychem Tři věky. Věkem rozumu, Věkem lásky a Věkem moudrosti. Jde o pokračování Slovanské epopeje, která je oslavou Slovanů.
„Dnes … Jsme svobodní, avšak poslání epopeje není skončeno. Ať hlásí cizím přátelům, ba i nepřátelům, kdo jsme byli, kdo jsme a kam toužíme. Ať síla ducha slovanského u nich vynutí si úctu - z úcty láska sama se zrodí“
Alfons Mucha
sloup.jpg
bankovky.jpg
Výstava děl Alfonse Muchy bude prodloužena do konce roku 2022.
A Slovanská epopej najde od roku 2026 své místo v pražském paláci Savarin v ulici Na Příkopech na 25 let s možností prodloužení.
„Mucha věřil, že se národ může úspěšně rozvíjet pouze skrze organický růst ze svých vlastních kulturních kořenů a že znalost dějin a tradic a jejich pochopení budou k dalšímu růstu národa v budoucnosti nezbytně nutné.“
Kurátorka výstavy Tomoko Sato
Jiří Klapka
Foto: Jitka Foglová Rezková
* * *
Fotografie z Moskvy roku 1913, jejichž autorem je Alfons Mucha
kraspl.jpg
Na Rudém náměstí (На Красной площади)
kreml.jpg
V Kremlu (В Кремле)
popraviste.jpg
U popraviště (У лобного места)