KRÁSNÁ KNIHA: JIŘÍ VOSKOVEC & JAN WERICH



Vedle Staroměstské radnice, ve Skautském institutu, uspořádal v předvečer státního svátku Literárně dramatický odbor Umělecké besedy čtení z knihy Jiří Voskovec & Jan Werich, kterou vytvořili František Cinger a Jaromír Farník.
Před devadesáti pěti lety začínali V+W svou činnost premiérou hry Vest pocket revue v Umělecké besedě. Ta byla zastoupena výkonným starostou Vlastimilem Vavřínem, který čtení 26. října 2022 uváděl. Ukázky z knihy četl herec Jiří Brož.
obalka_W.jpg
Ozdobou večera byla účast PhDr. Františka Cingera, který je autorem řady knih nejen o těchto hvězdách Osvobozeného divadla, ale i o Jaroslavu Ježkovi a mnoha dalších osobnostech české kultury. Jeho spolupráce s Jaromírem Farníkem, nejvýznamnějším sběratelem dokumentů kolem Voskovce a Wericha, umožnila vytvořit již několik mimořádných knižních titulů. Tato krásně vypravená kniha přináší prostřednictvím vzpomínek, úryvků korespondence, reprodukcí plakátů, obálek vydávaných písniček a dosud neznámých fotografií nové pohledy na život obou klaunů.
* * *
Milý Františku, děkuji ti za potěšení z Tvých knih i ze společných cest a pobytů na Haškově Lipnici.
A pokud Ti to udělá radost, posílám Ti fotku z knihy Rudolfa Černého Antonín Novotný: Vzpomínky prezidenta, vydal POLART 2008.
novotny_W.jpg
A také fotku s praprasynovcem Jiřího Voskovce Tomášem a portrétem jeho praprapradědečka kapelníka carevnina pluku v Gatčině u Petrohradu Václava Voskovce, otce Jiřího Voskovce, pořízenou v roce 2020 v Sázavě nad Sázavou.
tvoskovec_W.jpg
Tomáš Voskovec a Jiří Klapka před portrétem Václava Voskovce
(Foto: František Havrilla jr.)
V písni Hodné štěně přizvukuje Janu Werichovi nadšený Felix Slováček sedící za Karlem Vlachem.
Jiří Klapka